Szybka zupa z mięsem mielonym, którą będziesz robić co 2 dni. Nawet teściowa chciała przepis
Link został skopiowany
Zupa gotowa w pół godziny. Nieoczywiste połączenie sprawiło, że od razu zniknęła z garnka
REKLAMA
Aleksandra Romaszko
Szybka zupa z mięsem mielonym? Brzmi zwyczajnie, ale gwarantujemy, że to nie będzie kolejna nuda na talerzu. Ten przepis zaskakuje smakiem, prostotą wykonania i głównym składnikiem, który sprawia, że nikt nie tęskni już za ogórkową.
Zupa z mięsem mielonym. Jak ugotować zupę z porów? Fot. Archiwum prywatne
REKLAMA
REKLAMA
W większości domów królują klasyki: pomidorowa z ryżem, ogórkowa z ziemniakami, czasem krupnik. Ale kiedy ciocia poczęstowała mnie kremową zupą porową z mięsnymi kuleczkami, wiedziałam, że mam nowego faworyta. Główny składnik, czyli por, jest często niedoceniany w kuchni, ale nadaje potrawie subtelnej słodyczy i delikatnej ostrości. Z kolei małe klopsiki z mięsa mielonego sprawiają, że danie staje się bardziej treściwe.
REKLAMA
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Najlepsza zupa porowa. Smaczna alternatywa dla klasycznych domowych dań
Zupa z pora to prawdziwa perełka wśród prostych dań jednogarnkowych. Jej głównym atutem jest kremowa konsystencja i delikatny, lekko słodkawy smak warzyw, który świetnie komponuje się z mięsnym dodatkiem. To świetna opcja dla tych, którzy chcą urozmaicić codzienny jadłospis, a przy tym nie spędzać godzin w kuchni.
Przygotowanie zupy jest dziecinnie proste. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że będzie jeszcze smaczniejsza. Kluczowe jest podsmażenie pora na maśle, aby wydobyć naturalną słodycz. Dobrze doprawione klopsiki również są ważne, to one dopełniają całość.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj wszystkie składniki na mięsną masę. Wilgotnymi dłońmi formuj małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i odstaw do lodówki na czas przygotowywania zupy.
Pory dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć przygotowane warzywa, smaż na małym ogniu przez ok. 8 minut, aż będą miękkie i szkliste, ale nie zrumienione.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka razem z bulionem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Trzymaj na ogniu ok. 10 minut.
Do zupy delikatnie wkładaj klopsiki. Gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 10-12 minut, aż ziemniaki i mięso będą gotowe.
Możesz zostawić zupę tak, jak jest - z widocznymi kawałkami warzyw i klopsikami. Jeśli wolisz wersję kremową, zblenduj bulion z warzywami, bez klopsików, a potem dodaj je z powrotem. Na koniec możesz wlać śmietankę i chwilę podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia.