• Link został skopiowany

Zupa gotowa w pół godziny. Nieoczywiste połączenie sprawiło, że od razu zniknęła z garnka

Szybka zupa z mięsem mielonym? Brzmi zwyczajnie, ale gwarantujemy, że to nie będzie kolejna nuda na talerzu. Ten przepis zaskakuje smakiem, prostotą wykonania i głównym składnikiem, który sprawia, że nikt nie tęskni już za ogórkową.
Zupa z mięsem mielonym. Jak ugotować zupę z porów?
Zupa z mięsem mielonym. Jak ugotować zupę z porów? Fot. Archiwum prywatne

W większości domów królują klasyki: pomidorowa z ryżem, ogórkowa z ziemniakami, czasem krupnik. Ale kiedy ciocia poczęstowała mnie kremową zupą porową z mięsnymi kuleczkami, wiedziałam, że mam nowego faworyta. Główny składnik, czyli por, jest często niedoceniany w kuchni, ale nadaje potrawie subtelnej słodyczy i delikatnej ostrości. Z kolei małe klopsiki z mięsa mielonego sprawiają, że danie staje się bardziej treściwe. 

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Najlepsza zupa porowa. Smaczna alternatywa dla klasycznych domowych dań

Zupa z pora to prawdziwa perełka wśród prostych dań jednogarnkowych. Jej głównym atutem jest kremowa konsystencja i delikatny, lekko słodkawy smak warzyw, który świetnie komponuje się z mięsnym dodatkiem. To świetna opcja dla tych, którzy chcą urozmaicić codzienny jadłospis, a przy tym nie spędzać godzin w kuchni.

Składniki na zupę:

  • 2 duże pory (tylko biała i jasnozielona część),
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 100 ml śmietanki 30%.
Zupa z pora
Zupa z pora Fot. pixabay.com, Peter Douglas

Składniki na klopsiki:

  • 300 g mięsa mielonego,
  • jajko
  • mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ząbek czosnku (przeciśnięty),
  • łyżka bułki tartej.

Jak ugotować zupę z porów? Wystarczy kilka kroków

Przygotowanie zupy jest dziecinnie proste. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że będzie jeszcze smaczniejsza. Kluczowe jest podsmażenie pora na maśle, aby wydobyć naturalną słodycz. Dobrze doprawione klopsiki również są ważne, to one dopełniają całość.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na mięsną masę. Wilgotnymi dłońmi formuj małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i odstaw do lodówki na czas przygotowywania zupy.
  2. Pory dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć przygotowane warzywa, smaż na małym ogniu przez ok. 8 minut, aż będą miękkie i szkliste, ale nie zrumienione.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka razem z bulionem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Trzymaj na ogniu ok. 10 minut.
  4. Do zupy delikatnie wkładaj klopsiki. Gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 10-12 minut, aż ziemniaki i mięso będą gotowe.
  5. Możesz zostawić zupę tak, jak jest - z widocznymi kawałkami warzyw i klopsikami. Jeśli wolisz wersję kremową, zblenduj bulion z warzywami, bez klopsików, a potem dodaj je z powrotem. Na koniec możesz wlać śmietankę i chwilę podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia.
Więcej o: