Masło klarowane to jeden z tych produktów, które warto mieć w swoich lodówkach. Smażenie na maśle klarowanym to jedna z najzdrowszych opcji. Nie podnosi mocno cholesterolu we krwi, ma działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Dodatkowo zawiera witaminy A, K, D i E, które dobrze się wchłaniają. Ponadto produkty takie jak jajka, warzywa lub kotlety smażone na maśle klarowanym smakują naprawdę wyśmienicie. Masło klarowane ma wysoką temperaturę dymienia, przez co szybko się nagrzewa. Dzięki temu potrawy smażą się intensywnie i nie wchłaniają nadmiaru tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że w maśle klarowanym nadal jest sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, których nie powinno się spożywać zbyt dużo. Wciąż jest jednak dobrym wyborem, jeśli chodzi o smażenie.
Masło klarowane jest dostępne w niemal wszystkich marketach i chociaż nie kupisz go w każdym osiedlowym sklepiku, to zwykłe masło już jak najbardziej i właśnie z niego z łatwością zrobisz masło klarowane. O czym warto pamiętać? O metodzie "na dwa razy", a chodzi o dwukrotne usuwanie piany. Podczas podgrzewania masła musisz usuwać zbierającą się pianę i dodatkowo gotowe masło przecedzić przez gęstą gazę lub ściereczkę.
Do zrobienia domowego masła klarowanego będziesz potrzebować: