• Link został skopiowany

To podobno najzdrowszy tłuszcz do smażenia. Zrobisz go w domu, ale uważaj na jedną rzecz

W każdym polskim domu niemal codziennie smaży się różne potrawy. W zależności od przepisu stawiamy na olej, masło lub smalec, jednak od lat dietetycy i niektórzy lekarze zalecają do smażenia masło klarowane, które jest jednym z najzdrowszych wyborów i nadaje potrawom cudowny aromat. Nie musisz jednak kupować go w sklepie - najlepsze i w pełni naturalne masło klarowane zrobisz samodzielnie, ale musisz zapamiętać jedną rzecz.
Jak klarować masło? To prostsze niż myślisz
Fot. Mateusz Suska / shutterstock.com

Masło klarowane to jeden z tych produktów, które warto mieć w swoich lodówkach. Smażenie na maśle klarowanym to jedna z najzdrowszych opcji. Nie podnosi mocno cholesterolu we krwi, ma działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Dodatkowo zawiera witaminy A, K, D i E, które dobrze się wchłaniają. Ponadto produkty takie jak jajka, warzywa lub kotlety smażone na maśle klarowanym smakują naprawdę wyśmienicie. Masło klarowane ma wysoką temperaturę dymienia, przez co szybko się nagrzewa. Dzięki temu potrawy smażą się intensywnie i nie wchłaniają nadmiaru tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że w maśle klarowanym nadal jest sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, których nie powinno się spożywać zbyt dużo. Wciąż jest jednak dobrym wyborem, jeśli chodzi o smażenie.

Zobacz wideo Zrobiłyśmy domowe masło. Czy to się opłaca?

Masło klarowane jest dostępne w niemal wszystkich marketach i chociaż nie kupisz go w każdym osiedlowym sklepiku, to zwykłe masło już jak najbardziej i właśnie z niego z łatwością zrobisz masło klarowane. O czym warto pamiętać? O metodzie "na dwa razy", a chodzi o dwukrotne usuwanie piany. Podczas podgrzewania masła musisz usuwać zbierającą się pianę i dodatkowo gotowe masło przecedzić przez gęstą gazę lub ściereczkę. 

Jak zrobić masło klarowane? To łatwizna

Do zrobienia domowego masła klarowanego będziesz potrzebować:

  • kostkę masła (w pełni naturalnego, bez dodatku soli czy ziół),
  • drobne sito i gazę,
  • rondel z grubym dnem,
  • metalową łyżkę,
  • duży słoik.

Masło klarowane - sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondel i włóż do niego kostkę masła. Następnie włącz palnik na niewielką moc i pozostaw, aż masło zacznie się wytapiać. Nie mieszaj go w tym czasie.
  2. Kiedy na powierzchni masła zaczną pojawiać się białe szumowiny, ostrożnie zbierz je łyżką. Postaraj się zrobić to możliwie jak najdokładniej - usuwasz w ten sposób laktozę i kazeinę, które nie są potrzebne w maśle klarowanym.
  3. Kiedy już zdejmiesz białe szumowiny, a masło w całości się rozpuści, przelej je przez gazę nałożoną na sito. Pozwoli to na oddzielenie wszystkich drobnych pozostałości laktozy na powierzchni sita.
  4. Twoje masło jest już gotowe, ale dla pewności możesz powtórzyć cały proces. Następnie wlej masło do słoika i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce.
Więcej o: