• Link został skopiowany

Gdy spróbowałam jej pierwszy raz, świat stał się lepszy. Babka ziemniaczana jak z Podlasia

Chyba większość z was się ze mną zgodzi, że dania z ziemniaków to absolutny przebój. Ja wręcz uważam, że pierogi to nie jedyne danie, którym możemy chwalić się zagranicznym gościom. Równie dobrze sprawdzą się w tej roli wszelkie ziemniaczane potrawy, a najlepiej - babka ziemniaczana. Przepis na naszą jest jak prosto z Podlasia. Choć jest sycąca, na pewno zjesz więcej niż kawałek.
Babka ziemniaczana
Kitirinya / Shutterstock

Babka ziemniaczana, obok kartaczy, to dwie flagowe potrawy kuchni podlaskiej. Są kwintesencją swojskości, zabierają nas wspomnieniami do czasów dzieciństwa i spokojnie można byłoby je nazwać tzw. comfort foodem lub też, spolszczając to określenie, jedzeniem na pocieszenie. Są sycące i tłuściutkie i choć wiemy, że nadmiar tłuszczu w diecie jest szkodliwy, nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas zjemy sobie pyszną babkę ziemniaczaną. 

Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości

Od razu uspokajamy, że wcale nie trzeba jechać na Podlasie, by ją skosztować (choć zachęcamy, bo to piękny region z genialnymi przysmakami). Babkę ziemniaczaną łatwo można zrobić również w domu. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.

Przepis na babkę ziemniaczaną jak z Podlasia

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło i mąka do przygotowania foremki,
  • olej do smażenia,
  • kwaśna śmietana do podania babki.
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana Fot. Shutterstock, Piotr Bednarczyk

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w paski lub w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Nie ma potrzeby polewania jej olejem, bo z boczku wytopi się wystarczająca ilość tłuszczu. Potem odsącz go z nadmiaru tego tłuszczu i odłóż na bok.

Obrane ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach tarki do dużego naczynia. Na bocznej, chropowatej tarce do przecierów zetrzyj obraną cebulę. Dodaj ją do ziemniaków i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie odciśnij je z nadmiaru płynu. Możesz użyć do tego chochli lub miarki. 

Do odciśniętych ziemniaków z cebulą wbij jajka, dodaj oba rodzaje mąki oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Wsyp podsmażony boczek i po raz ostatni wymieszaj masę

Keksówkę posmaruj masłem i oprósz mąką. Można też po prostu wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę na babkę ziemniaczaną. Wyrównaj wierzch silikonową łopatką. Babkę ziemniaczaną piecz w 190 stopniach przez godzinę. Powinna zyskać ładny, złotobrązowy kolor

Po upieczeniu pokrój babkę w plastry. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany oraz ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Do babki ziemniaczanej pasuje też np. sos grzybowy.

Więcej o: