Ziemniaki to jedne z głównych składników wykorzystywanych w tradycyjnej kuchni podlaskiej. Wszystko ze względu na fakt, iż były stosunkowo tanie i łatwodostępne. To właśnie z nich przyrządza się popularne kartacze, babkę, kołduny i znacznie więcej. Jeśli lubisz podobne potrawy, koniecznie spróbuj kiszki z ziemniaczanym farszem oraz dodatkiem podsmażonego boczku. Nie bez powodu już w 2005 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych.
Na pierwszy rzut oka kiszka ziemniaczana przypomina nieco kiełbasę, gdyż ma taki sam kształt oraz nieco rumianą, ciemnobrązową i chrupiącą skórkę. Niemniej w środku głównym składnikiem nie będzie samo mięso. Co ciekawe, potrawa ta wywodzi się z kuchni białoruskiej, a w Polsce popularna jest również na Kurpiach. Ze względu na prostotę składników, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją w domu. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Przygotowanie kiszki ziemniaczanej rozpocznij od wcześniejszego opłukania i namaczania jelit przez co najmniej godzinę (najlepiej półtorej) w wodzie z solą. Następnie zabierz się za ziemniaki. Obierz je, umyj i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, a w przypadku, gdy puszczą dużo wody, nieco ją odciśnij i wylej. Do tak przygotowanej masy dodaj mąkę i całość wymieszaj.
Które danie z ziemniaków jest twoim ulubionym? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.