• Link został skopiowany

Wygląda jak kiełbasa, ale nią nie jest. To podlaski specjał. Wychodzi palce lizać

Przypomina kiełbasę, jednak w środku skrywa zaskakującą mieszankę. Tym tradycyjnym daniem zajadają się między innymi na Podlasiu. Jest pyszne, sycące i pełne smaku, a babkę bije na głowę. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną?
Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną?
Kiszka ziemniaczana. Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl

Ziemniaki to jedne z głównych składników wykorzystywanych w tradycyjnej kuchni podlaskiej. Wszystko ze względu na fakt, iż były stosunkowo tanie i łatwodostępne. To właśnie z nich przyrządza się popularne kartacze, babkę, kołduny i znacznie więcej. Jeśli lubisz podobne potrawy, koniecznie spróbuj kiszki z ziemniaczanym farszem oraz dodatkiem podsmażonego boczku. Nie bez powodu już w 2005 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych.

Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]

Co zrobić z ziemniaków? Żadna babka czy frytki

Na pierwszy rzut oka kiszka ziemniaczana przypomina nieco kiełbasę, gdyż ma taki sam kształt oraz nieco rumianą, ciemnobrązową i chrupiącą skórkę. Niemniej w środku głównym składnikiem nie będzie samo mięso. Co ciekawe, potrawa ta wywodzi się z kuchni białoruskiej, a w Polsce popularna jest również na Kurpiach. Ze względu na prostotę składników, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją w domu. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 duże cebule,
  • ok. 3 m oczyszczonych jelit wieprzowych,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
  • smalec.
Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczanaFot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną? Przepis krok po kroku

Przygotowanie kiszki ziemniaczanej rozpocznij od wcześniejszego opłukania i namaczania jelit przez co najmniej godzinę (najlepiej półtorej) w wodzie z solą. Następnie zabierz się za ziemniaki. Obierz je, umyj i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, a w przypadku, gdy puszczą dużo wody, nieco ją odciśnij i wylej. Do tak przygotowanej masy dodaj mąkę i całość wymieszaj.

  1. Boczek i cebulę drobno posiekaj, następnie wrzuć je na rozgrzany na patelni smalec i podsmaż. Cebula powinna zrobić się złocista, a tłuszcz z boczku się wytopić. Najlepiej, aby stał się lekko chrupiący.
  2. Podsmażoną cebulę oraz boczek dodaj do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj, po czym dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Jeszcze raz wymieszaj.
  3. Namoczone jelita podziel na ok. 30-centymetrowe kawałki. Z pomocą lejka napełniaj je ziemniaczaną masą do 1/3 długości, zaś końce zawiązuj. Oczywiście możesz też wykorzystać w tym celu szprycę do kiełbas, jeśli takową posiadasz.
  4. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  5. Gotową kiszkę ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Następnie delikatnie ponakłuwaj każdą widelcem i posmaruj niewielką ilością smalcu. W przeciwnym wypadku mogą popękać.
  6. Całość włóż do piekarnika i piecz do zarumienienia. Najlepiej smakuje na ciepło.

Które danie z ziemniaków jest twoim ulubionym? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: