Szparagi to pyszne i zdrowe warzywo, którym zajadamy się wiosną. Sezon trwa najczęściej od maja do czerwca, choć w tym roku wyjątkowo rozpoczął się wcześniej, przez co powoli zmierza ku końcowi. Dlatego jeśli jeszcze nie udało ci się nacieszyć ich smakiem, lepiej szybko nadrób. Przy okazji dostarczysz organizmowi dużo witaminy A, E i C, przeciwutleniające flawonoidy oraz znacznie więcej. Warto również wspomnieć, że szparagi są niskokaloryczne. W 100 g znajdziesz zaledwie ok. 20 kcal, tak więc nadadzą się dla osób pilnujących wagi. Co możesz z nich przygotować?
Szparagi można jeść na wiele sposobów, z czego najpopularniejszym jest po prostu gotowanie i podanie np. z ziemniakami i wybranym sosem. Często również zawija się je w boczek oraz ser lub ciasto francuskie i piecze w piekarniku. Możliwości jest naprawdę dużo. Jeśli chcesz zajadać się nimi nie tylko na obiad i kolację, lecz także śniadanie, zrób obłędną w smaku i banalną w przygotowaniu pastę kanapkową. Potrzebujesz do tego zaledwie kilku składników. Jakich dokładnie?
Składniki:
Zacznij od pokrojenia szparagów na niewielkie kawałeczki. Dobrze, aby nie były dłuższe niż 3 cm. Części główki odłóż, natomiast pozostałe wrzuć do garnka, zalej wodą i zacznij gotować do miękkości. 15 minut przed końcem dorzuć główki. Co dalej?
Lubisz szparagi? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.