• Link został skopiowany

Żadne awokado. Zieloną pastę do kanapek robię z tego warzywa. Trwa sezon, więc korzystaj

Jak samemu zrobić pastę do kanapek? Wykorzystaj sezon na pyszne warzywo, ugotuj, dodaj trzy składniki, wymieszaj i gotowe. Nie potrzebujesz jajek ani awokado. Wyjdzie wyjątkowo smaczna, zdrowa i zielona.
Pasta ze szparagów sprawdzi się idealnie na kanapki (zdjęcie poglądowe)
Fot. iStock, Nanisimova

Szparagi to pyszne i zdrowe warzywo, którym zajadamy się wiosną. Sezon trwa najczęściej od maja do czerwca, choć w tym roku wyjątkowo rozpoczął się wcześniej, przez co powoli zmierza ku końcowi. Dlatego jeśli jeszcze nie udało ci się nacieszyć ich smakiem, lepiej szybko nadrób. Przy okazji dostarczysz organizmowi dużo witaminy A, E i C, przeciwutleniające flawonoidy oraz znacznie więcej. Warto również wspomnieć, że szparagi są niskokaloryczne. W 100 g znajdziesz zaledwie ok. 20 kcal, tak więc nadadzą się dla osób pilnujących wagi. Co możesz z nich przygotować?

Zobacz wideo Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty

Z czego można zrobić pastę na kanapki? Zapomnij o jajkach i awokado

Szparagi można jeść na wiele sposobów, z czego najpopularniejszym jest po prostu gotowanie i podanie np. z ziemniakami i wybranym sosem. Często również zawija się je w boczek oraz ser lub ciasto francuskie i piecze w piekarniku. Możliwości jest naprawdę dużo. Jeśli chcesz zajadać się nimi nie tylko na obiad i kolację, lecz także śniadanie, zrób obłędną w smaku i banalną w przygotowaniu pastę kanapkową. Potrzebujesz do tego zaledwie kilku składników. Jakich dokładnie?

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów (zazwyczaj ok. 180-200 g),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • odrobina musztardy do smaku,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: natka pietruszki. 
Szparagi
Szparagi Fot. iStock, Yulia Orlova

Jak samemu zrobić pastę do kanapek? Prościej się nie da

Zacznij od pokrojenia szparagów na niewielkie kawałeczki. Dobrze, aby nie były dłuższe niż 3 cm. Części główki odłóż, natomiast pozostałe wrzuć do garnka, zalej wodą i zacznij gotować do miękkości. 15 minut przed końcem dorzuć główki. Co dalej?

  1. Gdy szparagi będą się gotować, do miski przełóż przeciśnięty przez praskę czosnek (i opcjonalnie posiekaną natkę), musztardę, majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  2. Ugotowane szparagi odcedź, poczekaj, aż trochę ostygną, po czym drobno posiekaj. Dodaj do pozostałych składników i ponownie wymieszaj. 
  3. Tak przygotowana pasta jest gotowa do jedzenia. Posmaruj nią chleb i zajadaj się ze smakiem.

Lubisz szparagi? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: