• Link został skopiowany

Dodawajcie tylko i wyłącznie tę sól do kiszenia. Kapusta wyjdzie jak marzenie. Ile jej dodać?

Każdy początkujący kucharz staje przed dylematem, ile soli dodać do kiszenia kapusty, aby jej smak był dokładnie taki, jak trzeba. Kiszona kapusta to nasze dobro narodowe. Jest bardzo smaczna i zdrowa, a ponadto nadaje się doskonale do wielu różnych przepisów. Z kiszonej kapusty możemy przygotować m.in. pyszne surówki do obiadu, farsz do pierogów i krokietów, bigos i łazanki.
Kiszenie kapusty. Ile soli na 1 kg kapusty? Sprawdź jak ukisić kapustę na zimę. Zdjęcie ilustracyjne
istock / Niko_Cingaryuk

Kiszonki to cenne źródło probiotyków, które wspomagają procesy trawienne i odporność organizmu. Warto przygotowywać je samodzielnie, bo jest to prosta czynność, a domowe produkty są gwarancją najlepszej jakości. Co zrobić, aby smak naszej kapusty kiszonej był doskonały? Po pierwsze - musimy zachować odpowiednie proporcje składników, a po drugie - wybrać najlepsze produkty. Doświadczeni kucharze do kiszenia wybierają sól kamienną niejodowaną. Lepiej nadaje się ona do fermentacji, a niektórzy wskazują także, że może ona zawierać naturalne minerały wpływające na smak. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Ile soli na kg kapusty do kiszenia? Postaw na sprawdzone proporcje 

Jeśli planujesz zrobić domową kiszonkę, ale nie wiesz, ile soli na kg kapusty do kiszenia będzie odpowiednie, to kieruj się zasadą, zgodnie z którą na 1 kg kapusty używamy 20 g soli. Jest to najczęściej powtarzana rekomendacja, jednak warto wziąć pod uwagę także własne preferencje smakowe i w razie potrzeby zwiększyć nieco ilość użytej soli. Nie należy jednak przesadzać - jeśli soli będzie za dużo, to może się to negatywnie odbić nie tylko na smaku kapusty, ale także wpłynąć na proces fermentacji.

Kiszenie kapusty - ile soli dodać? To już wiem, ale po co ta sól?

Sól to kluczowy składnik, dzięki któremu możliwe jest kiszenie kapusty. Ile soli zazwyczaj dodajemy do kapusty, to już wiemy. A jaką rolę w procesie kiszenia spełnia sól?

  • hamuje rozwój niepożądanych mikroorganizmów, zabezpieczając tym samym kapustę przed zepsuciem
  • za sprawą soli z kapusty uwalniany jest sok, który jest pożywką dla bakterii kwasu mlekowego i umożliwia fermentację
  • działa jak naturalny konserwant i przedłuża trwałość kapusty  

Zobacz też: Niech marynata na noc do schabu Jakuba Kuronia na stałe zagości w Twoim menu. Efekt będzie zaskakujący

Ile soli do kapusty kiszonej? Wypróbuj poniższy przepis na domową kiszonkę 

Znamy już odpowiedź na pytanie, ile soli do kapusty kiszonej jest wskazane na 1 kg, pora zatem poznać prosty przepis na ten smakowity i prozdrowotny produkt. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • 5 kg poszatkowanej kapusty
  • 100 g soli
  • 2 poszatkowane marchewki
  • 10 g kminku
  • kilka listków laurowych
  • 1 duże, kwaśne jabłko 

Przygotowanie:

  • Jabłko kroimy w słupki i mieszamy z poszatkowaną marchewką
  • Sól mieszamy z kminkiem
  • Na dno glinianego naczynia wykładamy warstwę kapusty i dodatków
  • Dobrze mieszamy i ubijamy, aby kapusta puściła sok
  • Powtarzamy czynność, nakładając kolejne warstwy (nadmiar soku zbieramy do słoika i przechowujemy w chłodnym miejscu)
  • Gdy zużyjemy wszystkie składniki, obciążamy naczynie w ten sposób, aby kapusta była całkowicie przykryta sokiem
  • Przez pierwsze dwa dni naczynie z kapustą przechowujemy w temperaturze ok. 17-18 stopni
  • Po tym czasie przenosimy do chłodnej spiżarni lub piwnicy o maksymalnej temperaturze na poziomie 10 stopni
  • Kapusta powinna być stale przykryta sokiem, jeśli jest go za mało, to dolewamy sok zebrany wcześniej do słoika

Robisz kiszonki samodzielnie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: