Kiszonki to cenne źródło probiotyków, które wspomagają procesy trawienne i odporność organizmu. Warto przygotowywać je samodzielnie, bo jest to prosta czynność, a domowe produkty są gwarancją najlepszej jakości. Co zrobić, aby smak naszej kapusty kiszonej był doskonały? Po pierwsze - musimy zachować odpowiednie proporcje składników, a po drugie - wybrać najlepsze produkty. Doświadczeni kucharze do kiszenia wybierają sól kamienną niejodowaną. Lepiej nadaje się ona do fermentacji, a niektórzy wskazują także, że może ona zawierać naturalne minerały wpływające na smak.
Jeśli planujesz zrobić domową kiszonkę, ale nie wiesz, ile soli na kg kapusty do kiszenia będzie odpowiednie, to kieruj się zasadą, zgodnie z którą na 1 kg kapusty używamy 20 g soli. Jest to najczęściej powtarzana rekomendacja, jednak warto wziąć pod uwagę także własne preferencje smakowe i w razie potrzeby zwiększyć nieco ilość użytej soli. Nie należy jednak przesadzać - jeśli soli będzie za dużo, to może się to negatywnie odbić nie tylko na smaku kapusty, ale także wpłynąć na proces fermentacji.
Sól to kluczowy składnik, dzięki któremu możliwe jest kiszenie kapusty. Ile soli zazwyczaj dodajemy do kapusty, to już wiemy. A jaką rolę w procesie kiszenia spełnia sól?
Zobacz też: Niech marynata na noc do schabu Jakuba Kuronia na stałe zagości w Twoim menu. Efekt będzie zaskakujący
Znamy już odpowiedź na pytanie, ile soli do kapusty kiszonej jest wskazane na 1 kg, pora zatem poznać prosty przepis na ten smakowity i prozdrowotny produkt. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
Przygotowanie:
Robisz kiszonki samodzielnie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.