• Link został skopiowany

Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty

Debora "Debsy" Suliborska to finalistka 13. edycji MasterChefa. Mieliśmy przyjemność gościć ją w naszej hapsowej kuchni, w której przygotowała wiosenny przysmak w genialnej odsłonie - szparagi owinęła ciastem filo, podsmażyła i podała je na miętowej fecie z miodem aromatyzowanym chili. Chyba nie musimy wspominać, że minęło zaledwie kilka chwil, a po szparagach nie było ani śladu.
Szparagi z przepisu Debory 'Debsy' Suliborskiej
Haps

Szparagi, razem z młodą kapustą i ogórkami małosolnymi, mogą walczyć o tytuł królów wiosny. Sezon na nie trwa jednak dość krótko, dlatego zachęcamy, by cieszyć się nimi, dopóki są dostępne. Jeśli brakuje ci pomysłów, jak podać szparagi inaczej niż z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, mamy dla ciebie prawdziwą petardę.

Debora "Debsy" Suliborska, finalistka MasterChefa, odwiedziła naszą hapsową kuchnię i przygotowała właśnie szparagi. Użyła do nich ciasta filo, a także fety, mięty, miodu oraz chili. Wszystkie te smaki połączyła tak, że stworzyły idealną kompozycję, a jedzenie szparagów, które wyszły spod jej ręki, to była czysta przyjemność. Na poniższym wideo możesz zobaczyć cały przepis Debory krok po roku. Dalej znajdziesz również listę składników. 

Zobacz wideo Szparagi z przepisu finalistki MasterChefa. Ich jedzenie to czysta przyjemność

Szparagi na miętowej fecie z miodem i chili według Debory "Debsy"

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • opakowanie ciasta filo,
  • 200 g sera feta,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • cytryna,
  • kilka łyżek miodu,
  • chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • świeża mięta.

Sposób przygotowania:

Zdrewniałe końcówki szparagów odłamujemy lub odkrawamy nożem. Blanszujemy szparagi we wrzątku przez około 2-3 minuty, a potem od razu przekładamy do lodowatej wody (można wrzucić do niej kostki lodu). Dzięki temu nie stracą koloru.

Płat ciasta filo zawijamy w rulon, a potem kroimy tak, by powstały cienkie paski. Owijamy je wokół szparagów. Szparagi smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż ciasto apetycznie się zarumieni, a potem zdejmujemy z patelni.

Fetę, jogurt i listki świeżej mięty blendujemy na gładką masę. Doprawiamy sokiem i skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Na patelni podgrzewamy miód i dodajemy do niego posiekane chili. Chili możesz użyć tyle, ile chcesz, w zależności od własnych preferencji smakowych. Chwilę podgrzewamy. 

Na talerzu kładziemy najpierw miętową fetę, a na niej układamy szparagi jeden obok drugiego. Na koniec polewamy je miodem z chili i dekorujemy listkami mięty. 

Więcej o: