Szparagi, razem z młodą kapustą i ogórkami małosolnymi, mogą walczyć o tytuł królów wiosny. Sezon na nie trwa jednak dość krótko, dlatego zachęcamy, by cieszyć się nimi, dopóki są dostępne. Jeśli brakuje ci pomysłów, jak podać szparagi inaczej niż z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, mamy dla ciebie prawdziwą petardę.
Debora "Debsy" Suliborska, finalistka MasterChefa, odwiedziła naszą hapsową kuchnię i przygotowała właśnie szparagi. Użyła do nich ciasta filo, a także fety, mięty, miodu oraz chili. Wszystkie te smaki połączyła tak, że stworzyły idealną kompozycję, a jedzenie szparagów, które wyszły spod jej ręki, to była czysta przyjemność. Na poniższym wideo możesz zobaczyć cały przepis Debory krok po roku. Dalej znajdziesz również listę składników.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zdrewniałe końcówki szparagów odłamujemy lub odkrawamy nożem. Blanszujemy szparagi we wrzątku przez około 2-3 minuty, a potem od razu przekładamy do lodowatej wody (można wrzucić do niej kostki lodu). Dzięki temu nie stracą koloru.
Płat ciasta filo zawijamy w rulon, a potem kroimy tak, by powstały cienkie paski. Owijamy je wokół szparagów. Szparagi smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż ciasto apetycznie się zarumieni, a potem zdejmujemy z patelni.
Fetę, jogurt i listki świeżej mięty blendujemy na gładką masę. Doprawiamy sokiem i skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Na patelni podgrzewamy miód i dodajemy do niego posiekane chili. Chili możesz użyć tyle, ile chcesz, w zależności od własnych preferencji smakowych. Chwilę podgrzewamy.
Na talerzu kładziemy najpierw miętową fetę, a na niej układamy szparagi jeden obok drugiego. Na koniec polewamy je miodem z chili i dekorujemy listkami mięty.