• Link został skopiowany

Zupa z botwinki prawie po babcinemu. Zamień jeden składnik, a będzie jeszcze lepsza

Chyba wszyscy możemy zgodzić się z twierdzeniem, że zupa z botwinki to absolutnie najlepsza wiosenna zupa. Na ten smak czekaliśmy od sierpnia zeszłego roku i w końcu młode pędy buraków pojawiły się w sklepach i na straganach. Najlepszą zupę z botwinki robiły nasze babcie, jednak jeden składnik warto wymienić. Nie tylko dla smaku, lecz także dla zdrowia.
Botwinka
zdj. ilustracyjne; fot. Tatiana Volgutova / shutterstock.com

Zupa z botwinki to, obok młodej kapusty i szparagów, najlepsza rzecz, jaką może ofiarować nam wiosna. Uwielbiamy jej wyrazisty, lecz delikatny smak, cudowny aromat i oczywiście lekką kwasowość. Wszystkie zupy z buraków, w tym z młodych buraków i botwinki, warto nieco zakwasić pod koniec gotowania, ale nie tylko dla smaku, lecz także, by potrawa zachowała piękny, intensywny kolor. Nasze babcie i dziadkowie robili najpyszniejszą botwinkę, jednak za ich czasów do zakwaszania potraw używało się octu. Owszem, ocet był i jest skuteczny, ale nie oszukujmy się - średnio zdrowy. Zamiast octu do botwinki dodaj sok z cytryny. Smak potrawy będzie jeszcze głębszy, a przy okazji dostarczysz sobie trochę witaminy C

Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta

Zupa z botwinki. Babcie robiły ją dobrze, ale ty możesz jeszcze lepiej

Składniki:

  • 4 niewielkie pęczki botwinki razem z buraczkami,
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub delikatnego rosołu,
  • 2 marchewki, najlepiej młode,
  • kilka ziemniaków (jeśli masz młode ziemniaki, sprawdzą się najlepiej),
  • masło (ok. 1 czubata łyżka),
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku,
  • do podania kilka jajek na twardo.

Zupa z botwinki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj startą marchewkę i przez chwilę podsmażaj na umiarkowanej mocy palnika, aż marchewka miejscami się zezłoci, ale nie zbrązowieje.
  2. Botwinkę porządnie umyj, oddziel buraczki i zetrzyj je na tarce. Dodaj do garnka. Liście i łodygi posiekaj i podobnie dołóż do reszty. Podsmażaj przez chwilę razem z marchewką, co chwilę mieszając. Liście botwiny powinny lekko zwiędnąć.
  3. Całość zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pół pęczka koperku.
  4. Kiedy botwina będzie już całkowicie miękka, dopraw zupę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wyłącz panik. Dodaj posiekany szczypiorek, zamieszaj i odczekaj 5 minut, by oddał do zupy swój smak.
  5. Botwinkę podawaj na gorąco lub na zimno, z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub jajkiem na twardo, albo i z tym, i z tym - po co się ograniczać?
Więcej o: