Zupa z botwinki to, obok młodej kapusty i szparagów, najlepsza rzecz, jaką może ofiarować nam wiosna. Uwielbiamy jej wyrazisty, lecz delikatny smak, cudowny aromat i oczywiście lekką kwasowość. Wszystkie zupy z buraków, w tym z młodych buraków i botwinki, warto nieco zakwasić pod koniec gotowania, ale nie tylko dla smaku, lecz także, by potrawa zachowała piękny, intensywny kolor. Nasze babcie i dziadkowie robili najpyszniejszą botwinkę, jednak za ich czasów do zakwaszania potraw używało się octu. Owszem, ocet był i jest skuteczny, ale nie oszukujmy się - średnio zdrowy. Zamiast octu do botwinki dodaj sok z cytryny. Smak potrawy będzie jeszcze głębszy, a przy okazji dostarczysz sobie trochę witaminy C.
Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta
Zupa z botwinki. Babcie robiły ją dobrze, ale ty możesz jeszcze lepiej
Składniki:
- 4 niewielkie pęczki botwinki razem z buraczkami,
- 1,5 l wywaru warzywnego lub delikatnego rosołu,
- 2 marchewki, najlepiej młode,
- kilka ziemniaków (jeśli masz młode ziemniaki, sprawdzą się najlepiej),
- masło (ok. 1 czubata łyżka),
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku,
- do podania kilka jajek na twardo.
Zupa z botwinki - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj startą marchewkę i przez chwilę podsmażaj na umiarkowanej mocy palnika, aż marchewka miejscami się zezłoci, ale nie zbrązowieje.
- Botwinkę porządnie umyj, oddziel buraczki i zetrzyj je na tarce. Dodaj do garnka. Liście i łodygi posiekaj i podobnie dołóż do reszty. Podsmażaj przez chwilę razem z marchewką, co chwilę mieszając. Liście botwiny powinny lekko zwiędnąć.
- Całość zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pół pęczka koperku.
- Kiedy botwina będzie już całkowicie miękka, dopraw zupę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wyłącz panik. Dodaj posiekany szczypiorek, zamieszaj i odczekaj 5 minut, by oddał do zupy swój smak.
- Botwinkę podawaj na gorąco lub na zimno, z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub jajkiem na twardo, albo i z tym, i z tym - po co się ograniczać?