• Link został skopiowany

Już nie banany. Najlepszy chlebek robię z tego produktu. Wychodzi palce lizać

Do czego można wykorzystać pistacje? Tym razem wcale nie chodzi o dubajską czekoladę, słodki krem czy dodatek do makaronów. Zamiast tego przygotuj idealnie wilgotny i mięciutki chlebek. Nigdy więcej nie sięgniesz po banany, gdyż bije je na głowę.
Chlebek pistacjowy jest o niebo lepszy od bananowego.
Fot. iStock, Wirestock

Słodkie chlebki, głównie na bazie bananów czy jabłek, to pyszny i szybki sposób na słodką przekąskę. Idealnie smakują do kawy czy herbaty, a do tego robią się szybko i z niewielkiej ilości składników. Jeśli lubisz podobne wypieki, wypróbuj wersję z pistacjami. Z pewnością nie skończy się na jednej blaszce, gdyż pokocha go cała rodzina.

Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać

Do czego można wykorzystać pistacje? Przygotuj obłędny chlebek

Olbrzymia popularność dubajskiej czekolady sprawiła, że wiele osób znacznie chętniej sięga w kuchni po niepozorne orzechy z jasną skorupką i zielonym wnętrzem. Wykorzystuje się je do wypieków, tworzenia aksamitnych kremów czy nawet wytrawnych potraw. Ze względu na wyjątkowy smak pasują do naprawdę wielu dań i przekąsek, którym dodają ciekawych nut i aromatu. Jeśli masz ochotę na coś nowego, ale również z wykorzystaniem pistacji, koniecznie przetestuj prosty przepis na zielony chlebek. Wyjdzie tak pyszny, że zniknie od razu. Czego będziesz potrzebować?

Na co dobrze działają pistacje?
Na co dobrze działają pistacje? Na co dobrze działają pistacje? Fot. pexels.com / Sarah Chai

Składniki:

  • szklanka pistacji łuskanych,
  • szklanka mąki orkiszowej,
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
  • 1/2 szklanka masła (najlepiej kakaowego, ale zwykłe też się nada),
  • 3/4 szklanki wybranego słodzidła (np. erytrolu, lecz jeśli wybierzesz zwykły cukier lub ksylitol, daj ich troszkę mniej, gdyż są słodsze),
  • 2 duże jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Przepis na chlebek pistacjowy. To naprawdę proste

Przygotowanie pistacjowego chlebka jest naprawdę proste. Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni oraz przygotowania keksówki. W tym celu natłuść ją masłem. Następnie z pomocą blendera lub innego urządzenia zmiel pistacje na proszek. Co dalej?

  1. Zmielone pistacje przełóż do dużej miski i dodaj do nich suche składniki, czyli mąkę, sól, sodę, proszek. Wymieszaj i odłóż.
  2. W drugim naczyniu utrzyj ze sobą masło i słodzidło. Powinna powstać puszysta masa.
  3. Teraz czas na jajka. Ubij je z pomocą miksera, by ładnie się połączyły. 
  4. Do masy stopniowo dodaj masło i jajka. Następnie dorzuć jogurt oraz ekstrakt i porządnie wymieszaj. 
  5. Tak przygotowane ciasto przelej do foremki i wrzuć do piekarnika na około godzinę. Gdy wbita w nie wykałaczka będzie sucha, oznacza to, że jest gotowe. 
  6. Podawaj lekko ciepłe lub na zimno. Doskonale smakuje solo, jak i z wybranymi dodatkami, m.in. cukrem pudrem, owocami (zwłaszcza malinami) czy ulubionymi kremami. Smacznego!

Lubisz pistacje? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: