• Link został skopiowany

Posiekaj, upchnij w słoiki i zalej. Botwinka na zimę będzie idealna dzięki proporcjom

Botwina to symbol wiosny w polskich kuchniach, a zupa z botwinki to jedno z najpyszniejszych wiosennych dań. Niestety sezon na młode pędy buraka ćwikłowego trwa tylko do końca lipca, więc mamy mało czasu, by cieszyć się ich smakiem. Chyba że włożymy botwinkę do słoików, zalejemy zalewą i zrobimy z niej fantastyczne przetwory. Z tym przepisem wiosennym smakiem botwinki możesz cieszyć się nawet w mroźnym styczniu.
Botwina na zimę
Georgina198 /Shutterstock

Botwina na zimę do słoików to obowiązkowe przetwory do zrobienia wiosną i wczesnym latem. Dzięki temu smakiem botwiny możemy cieszyć się cały rok i robić pyszne zupy, sosy, sałatki i najróżniejsze smakołyki. Przepis na botwinę do słoików jest naprawdę prosty, jednak żeby zachować głębię smaku, należy zadbać o odpowiednie proporcje zlewy. Na jeden litr wody przypada jedna łyżka soli, jedna łyżka cukru i 2 małe łyżki octu. Reszta to pikuś i wekowanie, ale musisz pamiętać o jeszcze jednej, niby błahej, ale decydującej rzeczy. Słoiki, w których chcesz zrobić botwinkę na zimę, muszą być czyste. Najlepiej wcześniej wyparzyć i słoiki, i zakrętki, następnie wytrzeć do sucha. Inaczej twoje przetwory mogą nie wytrzymać do zimy. 

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Botwina do słoików na zimę. Bierz się do roboty, póki czas

Składniki:

  • 4 duże pęczki botwiny razem z młodymi buraczkami,
  • 1 pęczek koperku,
  • główka czosnku,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 6 łyżek octu.

Botwinka na zimę do słoików - sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do pracy, zajmij się najważniejszą rzeczą - słoiki i zakrętki wyparz we wrzątku i wytrzyj do sucha lub pozostaw, by całkowicie wyschły.
  2. Liście botwiny i buraczki umyj. Liście posiekaj, a buraczki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Posiekaj także koperek.
  3. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier i ocet. Zamieszaj, zagotuj i odstaw, by zalewa lekko przestygła.
  4. Na dno słoików włóż buraczki i dodaj posiekane liście. Na wierzch połóż posiekany koperek i po dwa ząbki czosnku na słoik. Porządnie dociśnij i zalej zalewą.
  5. Słoiki szczelnie zakręć i włóż do dużego garnka. Na dnie garnka możesz położyć ściereczkę. Następnie zalej słoiki wodą do wysokości ok. 3/4 i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 10 minut i pozostaw w wodzie do całkowitego ostygnięcia.

Tak przygotowane słoiki z botwinką przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy lub spiżarni. Zamiast octu do przygotowania przetworów możesz użyć soku z cytryny. Wówczas liczbę łyżek kwaśnego dodatku zwiększ z sześciu do ośmiu. 

Więcej o: