Botwina na zimę do słoików to obowiązkowe przetwory do zrobienia wiosną i wczesnym latem. Dzięki temu smakiem botwiny możemy cieszyć się cały rok i robić pyszne zupy, sosy, sałatki i najróżniejsze smakołyki. Przepis na botwinę do słoików jest naprawdę prosty, jednak żeby zachować głębię smaku, należy zadbać o odpowiednie proporcje zlewy. Na jeden litr wody przypada jedna łyżka soli, jedna łyżka cukru i 2 małe łyżki octu. Reszta to pikuś i wekowanie, ale musisz pamiętać o jeszcze jednej, niby błahej, ale decydującej rzeczy. Słoiki, w których chcesz zrobić botwinkę na zimę, muszą być czyste. Najlepiej wcześniej wyparzyć i słoiki, i zakrętki, następnie wytrzeć do sucha. Inaczej twoje przetwory mogą nie wytrzymać do zimy.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Botwina do słoików na zimę. Bierz się do roboty, póki czas
Składniki:
- 4 duże pęczki botwiny razem z młodymi buraczkami,
- 1 pęczek koperku,
- główka czosnku,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 6 łyżek octu.
Botwinka na zimę do słoików - sposób wykonania:
- Przed przystąpieniem do pracy, zajmij się najważniejszą rzeczą - słoiki i zakrętki wyparz we wrzątku i wytrzyj do sucha lub pozostaw, by całkowicie wyschły.
- Liście botwiny i buraczki umyj. Liście posiekaj, a buraczki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Posiekaj także koperek.
- Do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier i ocet. Zamieszaj, zagotuj i odstaw, by zalewa lekko przestygła.
- Na dno słoików włóż buraczki i dodaj posiekane liście. Na wierzch połóż posiekany koperek i po dwa ząbki czosnku na słoik. Porządnie dociśnij i zalej zalewą.
- Słoiki szczelnie zakręć i włóż do dużego garnka. Na dnie garnka możesz położyć ściereczkę. Następnie zalej słoiki wodą do wysokości ok. 3/4 i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 10 minut i pozostaw w wodzie do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane słoiki z botwinką przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy lub spiżarni. Zamiast octu do przygotowania przetworów możesz użyć soku z cytryny. Wówczas liczbę łyżek kwaśnego dodatku zwiększ z sześciu do ośmiu.