Placki ziemniaczane to klasyka kuchni polskiej. Przyjemnie chrupiące i rumiane na zewnątrz, za to wspaniale miękkie w środku smakują po prostu obłędnie. Najczęściej podawane są z kwaśną śmietaną, jako dodatek do gulaszu albo po prostu z cukrem. Niezależnie od sposobu, w jaki się nimi zajadasz, wraz z początkiem sezonu na pyszne owoce i warzywa wprost z ogródka warto nieco zmodyfikować bazowy przepis. Wyjdą jeszcze lepsze.
Klasyczne placki przyrządza się głównie z ziemniaków z dodatkiem jajek, cebuli i mąki. Tymczasem nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać też inne warzywa. Okres wiosenno-letni, gdy targi uginają się od sezonowych pyszności, jest do tego doskonałą okazją. W tym czasie wiele osób dodaje do nich nieco startej marchewki lub cukinii. My proponujemy nieco inne rozwiązanie. Wykorzystaj młodą kapustę. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Przepis niewiele różni się od tego tradycyjnego. W pierwszej kolejności zajmij się ziemniakami. Obierz je, opłucz, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W razie potrzeby delikatnie odsącz z nadmiaru wody. Całość przełóż do dużej miski. Co dalej?
Jaka potrawa z ziemniaków jest twoją ulubioną? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.