• Link został skopiowany

Odmłódź placki ziemniaczane tym letnim dodatkiem. Sprawi, że wyjdą jeszcze lepsze

Co dodaje się do placków ziemniaczanych? Klasyczny przepis wzbogać odrobiną sera i jeszcze jednym, kluczowym produktem. Kupisz go w każdym sklepie spożywczym i na targu, gdyż trwa sezon. Sprawi, że danie wyjdzie tak dobre, jak nigdy dotąd.
Bramboráky
Fot. Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl

Placki ziemniaczane to klasyka kuchni polskiej. Przyjemnie chrupiące i rumiane na zewnątrz, za to wspaniale miękkie w środku smakują po prostu obłędnie. Najczęściej podawane są z kwaśną śmietaną, jako dodatek do gulaszu albo po prostu z cukrem. Niezależnie od sposobu, w jaki się nimi zajadasz, wraz z początkiem sezonu na pyszne owoce i warzywa wprost z ogródka warto nieco zmodyfikować bazowy przepis. Wyjdą jeszcze lepsze.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Co dodaje się do placków ziemniaczanych? Dorzuć do masy, nie pożałujesz

Klasyczne placki przyrządza się głównie z ziemniaków z dodatkiem jajek, cebuli i mąki. Tymczasem nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać też inne warzywa. Okres wiosenno-letni, gdy targi uginają się od sezonowych pyszności, jest do tego doskonałą okazją. W tym czasie wiele osób dodaje do nich nieco startej marchewki lub cukinii. My proponujemy nieco inne rozwiązanie. Wykorzystaj młodą kapustę. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 3-4 łyżki startego sera (mozzarella, cheddar, wedle uznania),
  • jajko L,
  • niewielka cebula,
  • łyżka koperku,
  • sól i pieprz, 
  • olej,
  • opcjonalnie: trochę mąki.
Kapusta młoda
Kapusta młodaFot . Krzysztof Ćwik / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić placki ziemniaczane krok po kroku? Postaw na wiosenno-letnią wersję

Przepis niewiele różni się od tego tradycyjnego. W pierwszej kolejności zajmij się ziemniakami. Obierz je, opłucz, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W razie potrzeby delikatnie odsącz z nadmiaru wody. Całość przełóż do dużej miski. Co dalej?

  1. Teraz czas na młodą kapustę. Umyj ją dokładnie, następnie drobno posiekaj i przełóż do miski z ziemniakami.
  2. Do warzyw dodaj pozostałe składniki: koperek, ser, obraną i posiekaną cebulę, sól oraz pieprz. Na koniec wbij jajko. Całość porządnie wymieszaj. Jeśli masa wyjdzie rzadka i lejąca, dodaj nieco mąki. 
  3. Na patelni rozgrzej olej, po czym nakładaj na niego niewielkie porcje placków. Smaż z obu stron po 2-3 minuty, aż zrobią się złociste. Podawaj gorące z ulubionym sosem. Idealnie nada się do nich czosnkowy. Smacznego!

Jaka potrawa z ziemniaków jest twoją ulubioną? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: