Lecz to tradycyjna węgierska potrawa, która zyskała w Polsce dużą popularność. Jej bazą są przede wszystkim papryka, cebula i pomidory. Polacy mają jednak tendencję do zbytniego urozmaicania i komplikowania tego dania. Robert Makłowicz mówił o tym w jednym z odcinków swojego programu na Youtubie. Co niepotrzebnie dodajemy do leczo?
Krytyk kulinarny tłumaczył, że to, co my przyrządzamy, bardziej przypomina francuskie ratatouille. Wszystko dlatego, że mamy tendencję, by do naszego leczo dodawać cukinię, bakłażany i pieczarki. W tradycyjnym, węgierskim leczo próżno jednak szukać tych składników. Jeśli więc chcemy zrobić je tak, jak Węgrzy, powinniśmy zrezygnować ze wspomnianych dodatków.
Prawdziwe leczo to tak naprawdę krótka lista produktów. Najważniejsze są oczywiście papryka i cebula. "I to nie ta papryka, którą najczęściej można kupić - hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka" - precyzował Makłowicz.
Ponadto do węgierskiego leczo dodaje się czosnek, pomidory, paprykę mieloną (najlepiej również węgierską) oraz sól. Do tego jeszcze tłuszcz - olej, smalec lub smalec z wytopionej słoniny - i to wszystko. Co ciekawe, kiełbasa wcale nie jest składnikiem koniecznym.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż przez kilka minut w garnku na rozgrzanym tłuszczu, aż się zeszkli. Do cebuli dorzuć pokrojony drobno czosnek. Paprykę umyj, usuń nasiona, a resztę pokrój w paski i również dodaj do garnka. Wszystko dopraw mieloną papryką słodką i wędzoną oraz solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Teraz pora na pomidory. Możesz je sparzyć, usunąć skórkę, pokroić i dorzucić do garnka lub dodać je do leczo bez obierania (ale wciąż pokrojone). Garnek przykrywamy i dusimy warzywa na niedużej mocy palnika przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając zawartość naczynia, by nic się nie przypaliło. Dusimy do miękkości, ale jednocześnie kontrolujemy, czy papryka nie jest zbyt rozgotowana.
Leczo można jeść samo lub np. z kromką świeżego pieczywa.