Są takie dania, które skrycie wszyscy uwielbiamy, ale z jakiegoś powodu wstydzimy się o tym mówić głośno. Jednym z nich jest kaszanka, która z jakiegoś powodu ostatnio traci zdeklarowanych fanów. Jeśli jednak uwielbiasz kaszankę i chcesz wypróbować nowy i pyszny przepis, mamy coś dla ciebie. Dodajesz jabłko? Bez sensu - inne składniki pasują dużo lepiej do "polskiego kawioru".
Fot. gbh007/iStock
REKLAMA
REKLAMA
Od dłuższego czasu kaszanka ma coraz słabszy PR i ja, jak pewnie mnóstwo innych fanów tego wyrobu, zachodzimy w głowę, dlaczego tak się dzieje. Prawda jest jednak taka, że kiedy jesteśmy na grillu lub typowo polskim weselu z wiejskim stołem, nikt nie pogardzi kawałkiem kaszanki. Jeśli jest to wyrób dobrej jakości, bez konserwantów, z dobrą kaszą i dodatkiem wątróbki, to można mówić o rarytasie. Dziś mamy dla was przepis, który uwielbiali nasi ojcowie, dziadkowie i każdy stryjek, a chodzi o kaszankę z patelni. Jak ją zrobić? Nie wolno zapomnieć o cebulce, ale ja dodaję jeszcze dwie rzeczy. Z kaszanką idealnie komponują się podsmażone pieczarki, a odrobina soku z kiszonych ogórków sprawia, że kubki smakowe szaleją. Już nie pomyślisz, żeby do kaszanki dodawać jabłka lub inne owoce.
REKLAMA
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Kaszanka z patelni. Oprócz cebuli dodaj dwie rzeczy - będzie najlepsza
Składniki:
700 g dobrej jakości kaszanki, najlepiej ze sporą ilością wątróbki,
2 niewielkie cebule,
ok. 400 g pieczarek,
5 łyżek soku z kiszonych ogórków,
masło do smażenia,
sól, pieprz, suszony majeranek,
opcjonalnie: łyżka musztardy.
Kaszanka z cebulą i pieczarkami - sposób wykonania:
Najpierw zajmij się pieczarkami. Oczyść je i pokrój na mniejsze kawałki. Nie muszą być małe, najlepiej, kiedy struktura pieczarek będzie wyczuwalna. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło.
Wrzuć pieczarki na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż się zarumienią. Nie mieszaj ich jednak i nie ruszaj, by nie puściły za dużo wody. Pod koniec lekko osól pieczarki, wymieszaj i zdejmij z patelni.
Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj kaszankę, wcześniej oczywiście usuń osłonki, a samą kaszankę rozdrobnij.
Podsmażaj, aż kaszanka zacznie się rozpadać. Następnie dodaj pieczarki, dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i opcjonalnie musztardą. Podsmażaj, aż kaszanka zrobi się gęsta i lekko podsmażona.
Pod koniec gotowania dodaj sok z kiszonych ogórków, ponownie wymieszaj i duś jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z kromką świeżego pieczywa lub grzankami.