• Link został skopiowany

W maju robię te placuszki na okrągło. Są puszyste, a sezonowy dodatek podkręca je na maksa

Placuszki są dobre na wszystko, ale pyszne placuszki to już większy wymiar przyjemności. Dziś chcemy podzielić się z wami przepisem na placuszki tak puszyste i delikatne, że dosłownie można się rozpłynąć niczym morska bryza. Co jest w nich takiego wyjątkowego? Nie ma w nich mleka, jest za to sezonowy przysmak. Róbcie je, póki jeszcze możecie.
Pyszne wiosenne placuszki z rabarbarem
A_Lein /Shutterstock

Placuszki na kefirze są dużo smaczniejszy niż klasyczne racuchy, są także bardziej puszyste i delikatne. Robi się je błyskawicznie, ale trzeba pamiętać o tym, że warto dać ciastu dać trochę odpocząć i co najważniejsze - dodać sezonowy przysmak. Placuszki na kefirze z rabarbarem to idealny pomysł na śniadanie, słodki lunch lub podwieczorek. Polecam jednak zrobić z rabarbarem jedną rzecz, a mianowicie dodać mu trochę smaku. Pokrojone łodygi warzywa włóż do miski, dodaj łyżeczkę cynamonu i płaską łyżkę cukru waniliowego. Z tym patentem placuszki z rabarbarem są najlepsze i biorę pełną odpowiedzialność za te słowa. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Puszyste placki na kefirze. Dodaj rabarbar, a będą najlepsze

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • ok. 400 ml kefiru (w temperaturze pokojowej),
  • 2 jajka,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 2-3 łodygi rabarbaru,
  • 2-3 łyżki białej czekolady startej na tarce (opcjonalnie),
  • do smaku cukier puder,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Placki na kefirze z rabarbarem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rabarbaru. Łodygi opłucz i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie włóż do miski, dodaj cynamon, cukier waniliowy i wymieszaj. Jeśli masz czas, odstaw miskę z rabarbarem, by warzywo wchłonęło słodycz przypraw. Możesz zrobić to nawet dzień wcześniej wieczorem.
  2. Do kolejnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie wbij jajka, dodaj kefir i cukier.
  3. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Następnie dodaj rabarbar oraz czekoladę. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli uważasz, że jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Gotowe ciasto na placuszki odstaw na kwadrans, by gluten zawarty w mące spęczniał, a proszek do pieczenia delikatnie je spulchnił.
  4. Na patelni rozgrzej olej i głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placki. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż urosną i się zezłocą. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę, by z obu stron były rumiane.
  5. Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub w towarzystwie domowej konfitury, świetnie będzie pasowała konfitura truskawkowa.
Więcej o: