• Link został skopiowany

Jak podkręcić zupę ogórkową? Zrezygnuj ze śmietany i ziemniaków. Te rzeczy pasują lepiej

Zupa ogórkowa - przepis, który towarzyszy nam od wczesnego dzieciństwa i próżno szukać Polaka, który ot tak zwyczajnie nie lubi tej tradycyjnej, kwaśnej zupy. Dziś jednak mamy dla was pomysł, jak nieco zerwać z tradycją i zrobić zupę ogórkową na nowo. Dwie zamiany i trik z patelnią sprawią, że zostaniesz mistrzem ogórkowej i wszyscy będą błagać na kolanach o przepis.
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa, Fot. aga7ta / iStock

Zupa ogórkowa to jedna z tych potraw, którą każdy chętnie zje, chętnie zamówi w barze mlecznym i raczej może mieć pewność, że będzie dobra. Ale ogórkowa może być jeszcze lepsza i myślę, że taka właśnie wyjdzie z naszym dzisiejszym przepisem.

Zacznijmy od podstaw, czyli od wywaru. Ja zawsze polecam robić zupę ogórkową na trzech mięsach - żeberkach, kurczaku i podrobach, najlepiej na żołądkach drobiowych. Druga rzecz - ogórki kiszone, najlepiej domowe, chrupiące i kwaśne. No i kolejna, czyli wspomniana zamiana. Zamiast ziemniaków, które w ogórkowej spełniają funkcję zwykłego zagęszczacza, użyj ryżu. Ryż lepiej wchłonie smak wywaru i zdecydowanie poprawi ogólny smak potrawy. No i w końcu śmietana. Tę lepiej zamienić na kremowy włoski ser ricotta. W pierwszej chwili brzmi to jak herezja, ale ten serek naprawdę poprawia smak i dodaje delikatnej kremowości. Nie osłabia jednak aromatu zupy ogórkowej i świetnie pasuje nie tylko do kiszonych ogórków, lecz także do dań ze szczawiem i szpinakiem. Jeśli do swojej ogórkowej dodasz serek ricotta, ryż, a ogórki chwilę podsmażysz na maśle, twoja zupa będzie najlepsza w całym powiecie.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Zupa ogórkowa w poprawionej wersji. Porzuć ziemniaki i śmietanę

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 500 g żołądków drobiowych, 
  • ok. 700 g żeberek wieprzowych,
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
  • ok. 500 g ogórków kiszonych,
  • sok z ogórków kiszonych do smaku,
  • 1 szklanka suchego ryżu,
  • 2-3 łyżki sera ricotta,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • posiekany koperek,
  • czubata łyżka masła.

Zupa ogórkowa z ryżem i ricottą - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zajmij się mięsem. Żeberka podziel na części, żołądki oczyść i pokrój na pół. Następnie mięso włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na średniej mocy palnika i kiedy zbiorą się szumowiny, usuń je.
  2. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce. Dodaj do zupy. Dodaj niewielką ilość soli, kilka kulek ziela angielskiego, 4-5 listków laurowych. Gotuj na średniej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.
  3. Ryż przepłucz na sicie i dodaj do zupy. Gotuj, aż będzie al dente. Kiedy ryż się gotuje, zajmij się ogórkami. Zetrzyj je na tarce i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażaj na średniej mocy palnika przez ok. 5-7 minut. Pod koniec smażenia dodaj odrobinę pieprzu oraz posiekany koperek. Podsmażone ogórki dodaj do zupy.
  4. Gotuj całość przez ok. 10-15 minut i w razie potrzeby dopraw do smaku sokiem z ogórków oraz solą i opcjonalnie większą ilością pieprzu. Następnie odlej trochę zupy do mniejszego garnuszka, dodaj serek ricotta i zmiksuj. Całość dodaj do garnka i gotuj jeszcze przez kilka minut. 
Więcej o: