Zupa ogórkowa to jedna z tych potraw, którą każdy chętnie zje, chętnie zamówi w barze mlecznym i raczej może mieć pewność, że będzie dobra. Ale ogórkowa może być jeszcze lepsza i myślę, że taka właśnie wyjdzie z naszym dzisiejszym przepisem.
Zacznijmy od podstaw, czyli od wywaru. Ja zawsze polecam robić zupę ogórkową na trzech mięsach - żeberkach, kurczaku i podrobach, najlepiej na żołądkach drobiowych. Druga rzecz - ogórki kiszone, najlepiej domowe, chrupiące i kwaśne. No i kolejna, czyli wspomniana zamiana. Zamiast ziemniaków, które w ogórkowej spełniają funkcję zwykłego zagęszczacza, użyj ryżu. Ryż lepiej wchłonie smak wywaru i zdecydowanie poprawi ogólny smak potrawy. No i w końcu śmietana. Tę lepiej zamienić na kremowy włoski ser ricotta. W pierwszej chwili brzmi to jak herezja, ale ten serek naprawdę poprawia smak i dodaje delikatnej kremowości. Nie osłabia jednak aromatu zupy ogórkowej i świetnie pasuje nie tylko do kiszonych ogórków, lecz także do dań ze szczawiem i szpinakiem. Jeśli do swojej ogórkowej dodasz serek ricotta, ryż, a ogórki chwilę podsmażysz na maśle, twoja zupa będzie najlepsza w całym powiecie.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Zupa ogórkowa w poprawionej wersji. Porzuć ziemniaki i śmietanę
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- 500 g żołądków drobiowych,
- ok. 700 g żeberek wieprzowych,
- włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
- ok. 500 g ogórków kiszonych,
- sok z ogórków kiszonych do smaku,
- 1 szklanka suchego ryżu,
- 2-3 łyżki sera ricotta,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- posiekany koperek,
- czubata łyżka masła.
Zupa ogórkowa z ryżem i ricottą - sposób wykonania:
- Na samym początku zajmij się mięsem. Żeberka podziel na części, żołądki oczyść i pokrój na pół. Następnie mięso włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na średniej mocy palnika i kiedy zbiorą się szumowiny, usuń je.
- Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Marchewkę możesz zetrzeć na tarce. Dodaj do zupy. Dodaj niewielką ilość soli, kilka kulek ziela angielskiego, 4-5 listków laurowych. Gotuj na średniej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.
- Ryż przepłucz na sicie i dodaj do zupy. Gotuj, aż będzie al dente. Kiedy ryż się gotuje, zajmij się ogórkami. Zetrzyj je na tarce i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażaj na średniej mocy palnika przez ok. 5-7 minut. Pod koniec smażenia dodaj odrobinę pieprzu oraz posiekany koperek. Podsmażone ogórki dodaj do zupy.
- Gotuj całość przez ok. 10-15 minut i w razie potrzeby dopraw do smaku sokiem z ogórków oraz solą i opcjonalnie większą ilością pieprzu. Następnie odlej trochę zupy do mniejszego garnuszka, dodaj serek ricotta i zmiksuj. Całość dodaj do garnka i gotuj jeszcze przez kilka minut.