Szukasz pomysłu na kolację na weekend, a w głowie pustka? Masz trzy opcje. Albo znowu zjeść kanapki, albo pójść na miasto i zahaczyć o budkę z fast foodem, albo zrobić pyszny fast food w domu. Dziś mamy świetny przepis na kapsalon. Pod tą ciekawą nazwą kryje się danie, na punkcie którego oszalały całe Niderlandy. Oszalejesz i ty, gwarantujemy.
cconniee /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Nie oszukujmy się, każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę wrzucić na ruszt jakieś danie typu fast food. Dania tego typu zwykle są smaczne, ale w większości przypadków nie są najzdrowszym wyborem. Jeśli masz ochotę zjeść coś w tym rodzaju, nie musisz wyruszać na miasto ani odpalać aplikacji do zamawiania jedzenia na dowóz. Kup kilka składników i zrób kapsalon. To popularne uliczne danie z Holandii, które jest czymś w rodzaju połączenia kebabu, gyrosa i zapiekanki. Składa się z kurczaka lub indyka, frytek lub smażonych ziemniaków, świeżych warzyw i sosu. Wykonanie jest banalne, a danie smakuje tak, że na dobre zapomnisz o posiłkach z ulicznych budek. Bliscy będą ci wdzięczni za taką kolację i z chęcią wezmą kolejne dokładki.
REKLAMA
Zobacz wideo Poszliśmy na najsłynniejszy kebab w Warszawie. Ceny? Tanio nie jest
Na kolację zrób domowy fast food. Kapsalon jest lepszy niż kebab i gyros
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka lub z indyka,
2 garście mrożonych frytek lub ok. 500 g ziemniaków,
przyprawa gyros, sól, pieprz,
sałata lodowa,
świeży ogórek,
2 pomidory,
czerwona cebula,
ser, może być mozzarella, cheddar lub gouda.
Składniki na sos:
majonez,
łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
ząbek czosnku,
sól,
posiekany koperek.
Opcjonalnie:
trochę pikantnego ketchupu, ajwaru lub sosu pomidorowego.
Kapsalon na kolację - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie słupki (chyba że używasz mrożonych frytek). Następnie usmaż je w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Możesz także upiec je w piekarniku lub w air fryerze, żeby delikatnie "obciąć" kalorie.
Mięso pokrój w kostkę. Następnie dodaj do niego sól i przyprawę gyros i wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż, aż kawałki mięsa się zarumienią. Nie smaż jednak za długo, by mięso się nie wysuszyło - i tak dojdzie w piekarniku.
Przygotuj foremki aluminiowe lub keksówki. Włóż do nich mięso i frytki. Na wierzchu połóż starty żółty ser. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż ser się roztopi. Powinno to zająć około 10 minut.
Sałatę poszarp lub pokrój, ogórka pokrój w plastry, pomidora także, a cebulę w piórka. Całość wymieszaj z odrobiną soli i łyżką oleju.
Przygotuj sos. Do miseczki włóż czubatą łyżkę majonezu, dodaj jogurt naturalny, sok z cytryny oraz przeciśnięty czosnek i drobno posiekany koperek. Dopraw do smaku przyprawami. Na podpieczonym mięsie z frytkami połóż sałatkę warzywną i całość polej sosem. Dodatkowo możesz oprószyć prażoną cebulką lub dodać posiekany koperek albo szczypiorek.