Zupa pomidorowa jest absolutnym klasykiem polskich obiadów i jeżeli nie wiadomo, co ugotować, żeby wszystkim smakowało, na stole najpewniej pojawi się pomidorówka. Jednak pomidorówka pomidorówce nierówna i dziś mamy przepis na zupę, którą można bez dwóch zdań określić mianem królowej. Jest aromatyczna, pyszna i łatwa, a dwa składniki to jak dwie wisienki na torcie. Masło też się przyda. Smaczniej chyba nie można.
Joanna Szumilas-Głowacka, Haps.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zupa pomidorowa sprawdzi się zawsze, o każdej porze i na każdą okazję. Jednak nasz dzisiejszy przepis jest lekko podkręcony, a to za sprawą dwóch składników. Pomidorowa z chrzanem brzmi jak zbrodnia na polskiej kuchni? Możliwe, ale to nie wszystko. Otarta skórka z cytryny, trochę soku i pomidory podsmażone na maśle sprawią, że nie nadążysz nakładać dodatkowych porcji. Babcina klasyka niech idzie w kąt, ta zupa pomidorowa jest o niebo albo nawet o galaktykę lepsza.
REKLAMA
Zobacz wideo Najpyszniejsza zupa gulaszowa. Zobacz przepis i zaserwuj na obiad
Zupa pomidorowa. Tak możesz podkręcić jej smak
Składniki:
500 g żeberek wieprzowych,
2 ćwiartki z kurczaka,
2 marchewki,
1 większa pietruszka,
pół selera,
por,
500 g świeżych pomidorów lub dwa opakowania pomidorów w puszce,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2-3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, czosnek granulowany, ziele angielskie, liście laurowe,
2 łyżki tartego chrzanu,
1 cytryna,
ulubiony makaron lub ryż,
posiekana natka pietruszki.
Zupa pomidorowa z chrzanem i cytryną - sposób wykonania:
Mięso oczyść, żeberka pokrój na mniejsze części i zalej wodą na ok. cztery palce. Zagotuj na wolnym ogniu. Kiedy zbiorą się szumowiny, zdejmij je (chociaż nie jest to konieczne). Dodaj kilka kulek ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe oraz sól. Jeśli gotujesz zupę na rosole, masz łatwiej i szybciej.
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz świeżych pomidorów, możesz je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.
Czosnek możesz przepuścić przez praskę, ja jednak polecam posiekać go w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej czubatą łyżkę masła i podsmaż pomidory z czosnkiem, solą i odrobiną cukru. Kiedy woda odparuje w większości, całość dodaj do wywaru. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Dodaj do zupy koncentrat, jeśli uważasz, że to konieczne, dopraw pieprzem i czosnkiem. Pod koniec gotowania dodaj tarty chrzan, otartą skórkę z cytryny, a także dwie łyżki soku, jeśli chcesz dodatkowo zupę zakwasić.
Tak przygotowaną zupę pomidorową możesz opcjonalnie zabielić śmietaną, ale moim zdaniem śmietana do tego przepisu pasuje co najmniej średnio. Zamiast śmietany możesz dodać na przykład trochę serka mascarpone lub ricotty. Pamiętaj jednak, że przepis to tylko wskazówka i dowolnie możesz go modyfikować. Jednak zupa pomidorowa z chrzanem to smak, który musisz poznać.