Marchewka na gęsto to, obok mizerii, jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Zwykle po prostu gotujemy ją z odrobiną soli i cukru, ale umówmy się - to warzywo ma dużo większy potencjał. Jak zrobić marchewkę na gęsto? Przyda się włoski ser i dwa dodatki.
MR.MITR SRILACHAI /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Mam wrażenie, że marchewka to w polskich kulinariach warzywo, które jest traktowane trochę po macoszemu. Wrzuca się ją do zup, gotuje lub ściera i dodaje do sałatek, ale chyba nikt się nią nie zachwyca. Jednak marchewka na gęsto jest bardzo często wybieranym dodatkiem do kotletów, zwłaszcza mielonych lub drobiowych, chociaż, umówmy się, często wyglądem i smakiem przypomina papkę dla dzieci. Dziś postaramy się odczarować marchewkę na gęsto i podpowiemy, co do niej dodać, żeby była naprawdę pyszna. Wystarczy odrobina sera feta i ząbek czosnku, żeby podkręcić jej smak. Przyda się także gałka muszkatołowa, czyli najlepszy przyjaciel smaku wszystkich warzyw korzeniowych.
REKLAMA
Zobacz wideo Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu D. Wójciak
Jak zrobić marchewkę na gęsto? Te dodatki ją podkręcą
Składniki:
500 g marchewki
2 listki laurowe,
2 ząbki czosnku,
ok. 70 g sera typu feta,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól i pieprz do smaku,
łyżka masła.
Marchewka na gęsto z fetą i czosnkiem - sposób wykonania:
Marchewkę obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na cienkie talarki - masz tutaj dowolność, ale moim zdaniem marchewka smakuje lepiej, kiedy jest pokrojona w kostkę.
W garnku zagotuj ok. litr wody. Dodaj niewielką ilość soli oraz 2 listki laurowe. Kiedy woda zawrze, wrzuć marchewkę, zmniejsz moc palnika i ugotuj ją do miękkości.
Kiedy marchewka będzie już miękka, odcedź ją z wody za pomocą pokrywki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokruszony ser feta, który pod wpływem temperatury powinien się rozpuścić i dodać potrawie gęstości i kremowości.
Dopraw także solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i wymieszaj. Tak przygotowana marchewka na gęsto (bez zasmażki!) aż się prosi, żeby ją podać do mielonego.