• Link został skopiowany

Marchewka na gęsto do obiadu. Weź 2 rzeczy i jedną przyprawę, a zniknie szybciej niż kotlet

Marchewka na gęsto to, obok mizerii, jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Zwykle po prostu gotujemy ją z odrobiną soli i cukru, ale umówmy się - to warzywo ma dużo większy potencjał. Jak zrobić marchewkę na gęsto? Przyda się włoski ser i dwa dodatki.
Marchewka do obiadu
MR.MITR SRILACHAI /Shutterstock

Mam wrażenie, że marchewka to w polskich kulinariach warzywo, które jest traktowane trochę po macoszemu. Wrzuca się ją do zup, gotuje lub ściera i dodaje do sałatek, ale chyba nikt się nią nie zachwyca. Jednak marchewka na gęsto jest bardzo często wybieranym dodatkiem do kotletów, zwłaszcza mielonych lub drobiowych, chociaż, umówmy się, często wyglądem i smakiem przypomina papkę dla dzieci. Dziś postaramy się odczarować marchewkę na gęsto i podpowiemy, co do niej dodać, żeby była naprawdę pyszna. Wystarczy odrobina sera feta i ząbek czosnku, żeby podkręcić jej smak. Przyda się także gałka muszkatołowa, czyli najlepszy przyjaciel smaku wszystkich warzyw korzeniowych. 

Zobacz wideo Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu D. Wójciak

Jak zrobić marchewkę na gęsto? Te dodatki ją podkręcą

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 2 listki laurowe, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ok. 70 g sera typu feta, 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • łyżka masła. 

Marchewka na gęsto z fetą i czosnkiem - sposób wykonania:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na cienkie talarki - masz tutaj dowolność, ale moim zdaniem marchewka smakuje lepiej, kiedy jest pokrojona w kostkę. 
  2. W garnku zagotuj ok. litr wody. Dodaj niewielką ilość soli oraz 2 listki laurowe. Kiedy woda zawrze, wrzuć marchewkę, zmniejsz moc palnika i ugotuj ją do miękkości. 
  3. Kiedy marchewka będzie już miękka, odcedź ją z wody za pomocą pokrywki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokruszony ser feta, który pod wpływem temperatury powinien się rozpuścić i dodać potrawie gęstości i kremowości. 
  4. Dopraw także solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i wymieszaj. Tak przygotowana marchewka na gęsto (bez zasmażki!) aż się prosi, żeby ją podać do mielonego. 
Więcej o: