Makaron kojarzy się głównie z daniami obiadowymi. Zazwyczaj robimy spaghetti z mięsem mielonym, tagliatelle z kurczakiem, penne w sosie. Tymczasem w ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się inny sposób jego wykorzystania. Stał się bazą do domowych chipsów. Wystarczą ugotowane kluski, odrobina oliwy, przyprawy i piekarnik. Ta nietypowa przekąska jest chrupiąca, aromatyczna i bardzo łatwa do przygotowania. Dodatkowo możesz ją doprawić dokładnie tak, jak lubisz - ostrą papryką, ziołami, czosnkiem lub polać serem.
Chipsy w takiej formie to zdrowsza wersja popularnych przekąsek - bez smażenia w głębokim tłuszczu i sztucznych dodatków. Zrobisz je z dowolnego rodzaju makaronu, ale najlepiej sprawdzają się świderki, penne lub rigatoni. Ich kształt pozwala uzyskać idealnie chrupką strukturę i zatrzymać przyprawy na powierzchni.
Składniki:
Przygotowanie chrupek jest niezwykle łatwe i nie wymaga skomplikowanych składników. Czasem ich przyrządzenie może trwać krócej, niż spacer do sklepu. Pamiętaj jednak, by dokładnie i równomiernie pokryć makaron. W innym przypadku część będzie bardziej doprawiona.
Sposób przygotowania: