• Link został skopiowany

Połącz i zapiecz. Te chipsy są lepsze od ziemniaczanych. Znikną jeszcze przed filmem

Przekąska z makaronu? Opcji jest wiele, ale mało kto myśli właśnie o chipsach. Choć pomysł brzmi jak kuchenny eksperyment, jest to prosty i szybki sposób na coś chrupiącego. Świetnie sprawdzi się zamiast tradycyjnych chrupek.
Chipsy z makaronu
Fot. iStock, denik eka

Makaron kojarzy się głównie z daniami obiadowymi. Zazwyczaj robimy spaghetti z mięsem mielonym, tagliatelle z kurczakiem, penne w sosie. Tymczasem w ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się inny sposób jego wykorzystania. Stał się bazą do domowych chipsów. Wystarczą ugotowane kluski, odrobina oliwy, przyprawy i piekarnik. Ta nietypowa przekąska jest chrupiąca, aromatyczna i bardzo łatwa do przygotowania. Dodatkowo możesz ją doprawić dokładnie tak, jak lubisz - ostrą papryką, ziołami, czosnkiem lub polać serem.

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Chipsy z makaronu z piekarnika. Alternatywa dla paczkowanych przekąsek

Chipsy w takiej formie to zdrowsza wersja popularnych przekąsek - bez smażenia w głębokim tłuszczu i sztucznych dodatków. Zrobisz je z dowolnego rodzaju makaronu, ale najlepiej sprawdzają się świderki, penne lub rigatoni. Ich kształt pozwala uzyskać idealnie chrupką strukturę i zatrzymać przyprawy na powierzchni.

Składniki:

  • 150 g makaronu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • pół łyżeczki pieprzu (opcjonalnie),
  • 2 łyżki drożdży nieaktywnych lub startego parmezanu (opcjonalnie).

Jak zrobić chrupki z makaronu? Domowa przekąska, która naprawdę wciąga

Przygotowanie chrupek jest niezwykle łatwe i nie wymaga skomplikowanych składników. Czasem ich przyrządzenie może trwać krócej, niż spacer do sklepu. Pamiętaj jednak, by dokładnie i równomiernie pokryć makaron. W innym przypadku część będzie bardziej doprawiona.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron al dente. Ważne, by nie był zbyt miękki, ponieważ nie uzyska po upieczeniu odpowiedniej chrupkości. Po odcedzeniu dokładnie go osusz, najlepiej na papierowym ręczniku.
  2. Przełóż kluski do miski, dodaj oliwę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj, by każdy kawałek był równomiernie obtoczony.
  3. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej tak, by kawałki się nie stykały. Dzięki temu chipsy będą równomiernie przypieczone.
  4. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20-25 minut. W połowie czasu wymieszaj. Gotowe powinny być rumiane i bardzo chrupiące. Po wystudzeniu obsyp parmezanem, lub drożdżami, podawaj z sosem serowym, salsą lub bez dodatków.
Więcej o: