Chleb na zakwasie od wieków uważany jest za zdrowszą i trwalszą alternatywę dla pieczywa na drożdżach. Dzięki naturalnym procesom fermentacji ma bogatszy smak, chrupiącą skórkę i dłużej zachowuje świeżość. Jak informuje dietetyczka kliniczna Paulina Górska na portalu kcalmar.com, jest lepiej przyswajalny przez organizm, ponieważ kwas mlekowy działa jak "pomocnik". Sprawia, że zawarte w mące składniki odżywcze, takie jak żelazo, magnez czy cynk, są lepiej przyswajalne. Dla wielu osób zakwasowy chleb jest też łatwiejszy do strawienia, zwłaszcza jeśli mają problemy z układem trawiennym lub nietolerancję drożdży.
Zakwas to nic innego jak mieszanka mąki i wody, która fermentuje przez kilka dni. W tym czasie rozwijają się dzikie drożdże i bakterie kwasu mlekowego. To właśnie one nadają pieczywu charakterystyczny aromat i strukturę.
Składniki (porcja 50 g zakwasu):
Zakwas potrzebuje czasu, by dojrzeć, więc nie przyspieszaj tego procesu. Przez kolejne dni trzeba go regularnie "karmić" mąką i wodą, by drożdże i bakterie mogły się namnażać. Pierwsze zmiany zauważysz już po 1-2 dniach. Pojawią się wtedy bąbelki i lekki, kwaśny zapach. To dobry znak. Z każdym kolejnym dniem zakwas będzie coraz silniejszy. Ważne jest też przechowywanie, najlepiej w szklanym słoiku, przykrytym gazą lub pokrywką niezamykaną na stałe.
Sposób przygotowania: