Co na obiad w piątek? Dziś mamy dla ciebie pomysł na pyszną rybkę z ziemniakami, ale nie w tej formie, w jakiej jadasz najczęściej. Nie będzie to filet w towarzystwie purée, a pyszne ziemniaczane krokiety z farszem z ryby oraz sera. Są tak pyszne i tak chrupiące, że nie nadążysz smażyć - tak szybko będą znikać.
Angel Simon /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Co na obiad w piątek? No cóż, opcji są tysiące, ale w wielu polskich domach tradycyjnie tego dnia jada się rybę lub jakieś dania bez mięsa. Dziś jednak weźmiemy się za przepis z rybką, ale nie będzie to smażony filet ani pieczony łosoś. Będzie stosunkowo tanio, bardzo łatwo i tak pysznie, że krokiety ziemniaczane z rybą wędzoną będziesz jeść na okrągło, nie tylko w piątki. Jak się zabrać za to danie? Najpierw kup rybę i ugotuj ziemniaki. Może to być dowolna wędzona ryba, ale idealnie sprawdzi się morszczuk, karmazyn albo, moim zdaniemnajpyszniejszy, halibut. Oprócz tego przyda się kremowy serek śmietankowy i coś kwaśnego - postaw na ogórki kiszone lub marynowane kapary.
REKLAMA
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Krokiety ziemniaczane faszerowane wędzoną rybą. Najlepszy obiad na piątek
Składniki na masę ziemniaczaną:
1 kg ugotowanych ziemniaków, najlepiej mączystej odmiany,
2 pełne łyżki mąki pszennej,
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
sól i pieprz do smaku,
posiekany koperek,
płaska łyżka suszonej cebuli (opcjonalnie).
Składniki na farsz:
ok. 500 g mięsa z wędzonej ryby,
3 pełne łyżki serka śmietankowego do smarowania,
mały ząbek czosnku,
łyżka majonezu,
3 małe ogórki kiszone lub dwie łyżki kaparów,
sól i pieprz do smaku.
Ponadto:
jajka i bułka tarta do panierki,
tłuszcz do smażenia.
Krokiety ziemniaczane faszerowane rybą i serkiem - sposób wykonania:
Zajmij się ziemniakami. Obierz, opłucz je i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie pozostaw do lekkiego ostygnięcia i zgnieć w prasce lub zmiel w maszynce. Możesz użyć także ziemniaków z poprzedniego dnia.
Kiedy ziemniaki stygną, zajmij się przygotowaniem farszu. Mięso ryby starannie oddziel od ości i rozdrobnij widelcem lub posiekaj ostrym nożem.
Mięso ryby przełóż do miski. Dodaj zmielony w prasce ząbek czosnku, ogórki lub kapary posiekane w drobną kostkę i wymieszaj całość z serkiem i majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masa powinna być dość gęsta.
Do ugotowanym i zmielonych ziemniaków dodaj obie mąki, wbij jajko i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj - masa powinna przypominać konsystencją nieco twardsze ciasto na kopytka.
Masę ziemniaczaną podziel na tyle części, ile planujesz przygotować krokietów. Następnie spłaszcz je w dłoniach na cienkie placki i na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Szczelnie zawiń podobnie jak kartacze. Kształt jednak powinien być bardziej podłużny.
Każdy krokiet zanurz w roztrzepanym jajku i dokładnie obtocz w bułce tartej. Usmaż na oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub na przykład z sosem czosnkowym albo tatarskim.