Pieczone udka i skrzydełka z kurczaka to banalnie prosty i przede wszystkim szybki pomysł na obiad. W najkrótszej wersji wystarczy wyłożyć je wraz z obranymi i pokrojonymi ziemniakami na blachę piekarnika, posypać przyprawami i zapiekać, aż staną się złociste i chrupiące. Jeśli jednak zależy ci na wyjątkowej soczystości oraz smaku, który potem będzie śnił ci się po nocach, zrób domową marynatę. Wszyscy będą się tak zajadać, że nie zostanie nawet kropelka.
Kiszonki, a w szczególności ogórki kiszone, cieszą się w Polsce olbrzymią popularnością. I bardzo dobrze, gdyż są pyszne i zdrowe. Podajemy je jako dodatek do obiadu, surówek, sałatek czy do zupy ogórkowej. Często zdarza się jednak, że woda ze słoika ląduje w zlewie. To olbrzymi błąd, gdyż również jest nafaszerowana witaminami, zwłaszcza z grupy B, a także C, A, K, E, które wspierają mikroflorę bakteryjną oraz układ odpornościowy. Dlatego, zamiast wyrzucać, lepiej znaleźć dla niej zastosowanie. Okazuje się, że kwaśny sok jest doskonałym składnikiem marynaty do udek z kurczaka przygotowanych w piekarniku. Czego będziesz potrzebować, by się o tym przekonać?
Składniki:
W pierwszej kolejności przygotuj dużą miskę. Wrzuć do niej wszystkie przyprawy, wlej miód, oliwę z oliwek, sok z ogórków, dodaj musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. W ten sposób powstanie wyjątkowo aromatyczna i pełna smaku marynata. Co dalej?
PORADA! Podczas pieczenia na dnie naczynia będzie zbierał się sos. Warto dwukrotnie go zebrać i polać jedzenie od góry, by jeszcze bardziej przesiąknęło pysznym smakiem, a przy tym pozostało soczyste. Lubisz kiszonki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.