• Link został skopiowany

Zamiast wylewać do zlewu, dodaję do marynaty. Kurczak wychodzi soczysty i pełen smaku

Jak zrobić idealne udka z kurczaka? Poza przyprawami i odpowiednim procesem obróbki postaw na pewien niebanalny składnik. Zazwyczaj dodaje się go do zupy lub wylewa do zlewu, tymczasem sprawi, że mięso wyjdzie wyjątkowo soczyste i aromatyczne.
Do czego można wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach?
Marynata do kurczaka. Fot. istock / Nature, food, landscape, travel

Pieczone udka i skrzydełka z kurczaka to banalnie prosty i przede wszystkim szybki pomysł na obiad. W najkrótszej wersji wystarczy wyłożyć je wraz z obranymi i pokrojonymi ziemniakami na blachę piekarnika, posypać przyprawami i zapiekać, aż staną się złociste i chrupiące. Jeśli jednak zależy ci na wyjątkowej soczystości oraz smaku, który potem będzie śnił ci się po nocach, zrób domową marynatę. Wszyscy będą się tak zajadać, że nie zostanie nawet kropelka.

Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem

Do czego można wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach? Zrób najlepszą marynatę

Kiszonki, a w szczególności ogórki kiszone, cieszą się w Polsce olbrzymią popularnością. I bardzo dobrze, gdyż są pyszne i zdrowe. Podajemy je jako dodatek do obiadu, surówek, sałatek czy do zupy ogórkowej. Często zdarza się jednak, że woda ze słoika ląduje w zlewie. To olbrzymi błąd, gdyż również jest nafaszerowana witaminami, zwłaszcza z grupy B, a także C, A, K, E, które wspierają mikroflorę bakteryjną oraz układ odpornościowy. Dlatego, zamiast wyrzucać, lepiej znaleźć dla niej zastosowanie. Okazuje się, że kwaśny sok jest doskonałym składnikiem marynaty do udek z kurczaka przygotowanych w piekarniku. Czego będziesz potrzebować, by się o tym przekonać?

Składniki:

  • 5-6 udek z kurczaka,
  • 100 ml wody spod ogórków kiszonych,
  • 2-3 łyżki musztardy,
  • łyżka miodu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, ulubione zioła, np. oregano, rozmaryn i bazylia.
  • dodatkowo: 1 kg ziemniaków, 5 marchewek, 2 cebule, 2 papryki, por.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszoneCo oznacza biały nalot na kiszonych ogórkach? Aviavlad/iStock

Jak zrobić idealne udka z kurczaka? Będą rozpływać się w ustach

W pierwszej kolejności przygotuj dużą miskę. Wrzuć do niej wszystkie przyprawy, wlej miód, oliwę z oliwek, sok z ogórków, dodaj musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. W ten sposób powstanie wyjątkowo aromatyczna i pełna smaku marynata. Co dalej?

  1. Do marynaty wrzuć udka z kurczaka. Zrób to w taki sposób, by sos oblepiał je w całości. Następnie całość przykryj folią spożywczą i odłóż na co najmniej godzinę, by mięso przesiąkło smakiem. 
  2. W międzyczasie obierz i pokrój warzywa, następnie włóż je (poza cebulą) do dużego naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek i dopraw wedle uznania. Idealnie nada się do tego papryka ostra, wędzona, odrobina czosnku, sól i pieprz. 
  3. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  4. Gdy kurczak będzie odpowiednio zamarynowany, wyłóż go na warzywa. Całość polej resztą sosu, po czym włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz niecałą godzinę, aż mięso pięknie się zarumieni. 20 minut przed końcem czasu dorzuć cebulę. W przeciwnym wypadku może się spalić. Podawaj gorące. Smacznego!

PORADA! Podczas pieczenia na dnie naczynia będzie zbierał się sos. Warto dwukrotnie go zebrać i polać jedzenie od góry, by jeszcze bardziej przesiąknęło pysznym smakiem, a przy tym pozostało soczyste. Lubisz kiszonki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: