• Link został skopiowany

Ekspresowa sałatka z ogórków, która pasuje do wszystkiego. Prościej się nie da

Lekka i świeża sałatka z ogórków jest idealnym dodatkiem właściwie do każdego dania głównego. Szczególnie dobrze komponuje się z tymi mięsnymi, trochę cięższymi, bo jest dla nich idealną przeciwwagą. Jej uniwersalność i szybkość przygotowania sprawią, że stanie się jedną z twoich ulubionych sałatek.
Sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Brent Hofacker / Shutterstock

Polacy są ogromnymi miłośnikami mizerii. Czasem jednak mizeria wychodzi rozciapciana i mało apetyczna. Najczęściej dzieje się tak, gdy nie odciśniemy ogórków z nadmiaru wody i/lub dodamy za dużo jogurtu albo śmietany. Jeżeli jogurtowa breja cię nie przekonuje, mamy dla ciebie inną propozycję na sałatkę z ogórków. Jest lekka, chrupiąca i orzeźwiająca. Idealna na lato, ale jeśli najdzie cię na nią ochota zimą, to też możesz ją zrobić. Nikt tego nie sprawdza.

Zobacz wideo Szybki sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho

Ta sałatka z ogórków i czerwonej cebuli nie potrzebuje żadnych gęstych dodatków. Robi się ją bez śmietany, jogurtu czy majonezu, za to skropioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Poniżej znajdziesz cały przepis. Jest naprawdę ekspresowy.

Szybka sałatka z ogórków i czerwonej cebuli. Chrupie tak, że słychać w drugim pokoju

Składniki:

  • 2 długie ogórki lub 4 gruntowe, jeśli trwa sezon,
  • czerwona cebula,
  • pęczek koperku,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie ziarna sezamu.

Sposób przygotowania:

Ogórki porządnie myjemy. Możemy je obrać ze skórki lub nie, tutaj jest pełna dowolność. Kroimy je w cienkie plasterki, choć nie aż tak cienkie, jak na mizerię. Odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do naczynia. 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do ogórków. Koperek drobno siekamy. W osobnej miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Polewamy dressingiem ogórki i cebulę. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i mieszamy tak, by warzywa równomiernie obtoczyć w dodatkach. Po spróbowaniu możesz ocenić, czy sałatkę trzeba jeszcze doprawić.

Wskazówka: Jeśli chcesz, sałatkę z ogórków i czerwonej cebuli możesz udekorować ziarnami sezamu. Dobrze będzie do niej pasować również rzodkiewka, wystarczy 4-6 główek w zależności od tego, jakiej są wielkości. Sałatkę możesz urozmaicić jeszcze bardziej, dodając do niej pokruszoną fetę.

Więcej o: