Polacy są ogromnymi miłośnikami mizerii. Czasem jednak mizeria wychodzi rozciapciana i mało apetyczna. Najczęściej dzieje się tak, gdy nie odciśniemy ogórków z nadmiaru wody i/lub dodamy za dużo jogurtu albo śmietany. Jeżeli jogurtowa breja cię nie przekonuje, mamy dla ciebie inną propozycję na sałatkę z ogórków. Jest lekka, chrupiąca i orzeźwiająca. Idealna na lato, ale jeśli najdzie cię na nią ochota zimą, to też możesz ją zrobić. Nikt tego nie sprawdza.
Ta sałatka z ogórków i czerwonej cebuli nie potrzebuje żadnych gęstych dodatków. Robi się ją bez śmietany, jogurtu czy majonezu, za to skropioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Poniżej znajdziesz cały przepis. Jest naprawdę ekspresowy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ogórki porządnie myjemy. Możemy je obrać ze skórki lub nie, tutaj jest pełna dowolność. Kroimy je w cienkie plasterki, choć nie aż tak cienkie, jak na mizerię. Odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do naczynia.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do ogórków. Koperek drobno siekamy. W osobnej miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Polewamy dressingiem ogórki i cebulę. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i mieszamy tak, by warzywa równomiernie obtoczyć w dodatkach. Po spróbowaniu możesz ocenić, czy sałatkę trzeba jeszcze doprawić.
Wskazówka: Jeśli chcesz, sałatkę z ogórków i czerwonej cebuli możesz udekorować ziarnami sezamu. Dobrze będzie do niej pasować również rzodkiewka, wystarczy 4-6 główek w zależności od tego, jakiej są wielkości. Sałatkę możesz urozmaicić jeszcze bardziej, dodając do niej pokruszoną fetę.