• Link został skopiowany

Najlepsza przyprawa do rosołu. Jak zrobić domową maggi? To tylko trzy składniki

Założę się, że w co drugiej (jeśli nie w każdej) polskiej kuchni w szafce z przyprawami dumnie pręży się buteleczka z ciemnym płynem. Tę przyprawę, zwyczajowo nazywaną maggi, ochoczo wlewamy do rosołu, sosów i zup wszelakich. Może w pewien sposób poprawia smak, ale nie jest to najzdrowszy dodatek do potraw. Zamiast chemicznego płynu zrób domową maggi. To tylko trzy podstawowe składniki, a smak nie do porównania.
Domowe maggi
Lapina Maria /Shutterstock

Maggi oraz kostki rosołowe to produkty, które w pewien sposób pomagają nam iść na skróty podczas gotowania. Zawarty w nich glutaminian sodu sprawia, że dania smakują nam bardziej, ale nie jest to najlepszy wybór. Na szczęście domową maggi możesz zrobić w bardzo łatwy sposób, a podstawą jest zdrowe i aromatyczne zioło. Lubczyk to idealny i naturalny wzmacniacz smaku wielu potraw i właśnie z lubczyku zrobisz domową przyprawę w płynie. Oprócz tego potrzebujesz trochę soli oraz oliwę. Reszta w przepisie poniżej.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Jak zrobić domową maggi? Najlepszy dodatek do rosołu i nie tylko

Składniki:

  • ok. 200 g liści lubczyku,
  • 2 czubate łyżeczki soli, najlepiej niejodowanej,
  • dobrej jakości oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Domowa maggi - sposób wykonania:

  1. Lubczyk opłucz i osusz. Następnie oderwij liście od łodyg. Jednak łodyg nie wyrzucaj - włóż je do zamrażalnika i dodawaj bezpośrednio do zup, kiedy będzie taka potrzeba.
  2. Liście możesz porwać w dłoniach na małe kawałki, możesz także drobno je posiekać lub pociąć nożyczkami. Następnie przełóż je do miski lub innego naczynia, dodaj sól oraz 6-7 łyżek oliwy.
  3. Blenderem ręcznym rozdrobnij całość na jednolitą pastę. Konsystencją powinna przypominać pesto. Na tym etapie możesz dodać wybrane przez siebie dodatki - np. ząbek czosnku, suszone zioła, suszone płatki chili itp. 
  4. Przygotuj słoiczki. Powinny być czyste i suche. Włóż do nich pastę z lubczyku i na wierzch dodaj odrobinę oliwy (pół łyżki wystarczy).
  5. Słoiczki szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce. Możesz także pastę z lubczyku włożyć do foremek do lodu, zamrozić i dodawać, kiedy tylko chcesz. 
Więcej o: