• Link został skopiowany

Ogórki krokodylki są tysiąc razy lepsze niż małosolne. Każdy gryz wywołuje uśmiech

Ogórki krokodylki to pełne smaku przetwory, które w tym sezonie muszą stanąć w twojej szafce lub spiżarni. Ci, którzy nigdy ich nie jedli, być może nie uwierzą, że smakują lepiej niż konserwowe, małosolne i kiszone. Ale już jeden kęs wystarczy, by zmienić zdanie. Jak zrobić ogórki krokodylki z chili i czosnkiem?
Ogórki krokodylki
Fot. Redakcja

Wyjaśnijmy może na początek, skąd w ogóle wzięła się taka nazwa? Po pierwsze chodzi o dodatek chili, przez który ogórki są ostrzejsze i "kąsają" trochę jak krokodyle. Po drugie, gdy pływają swobodnie w zalewie, mogą przywodzić na myśl grzbiety tych drapieżnych gadów. Tego kąsania się jednak nie obawiaj. Chili dodane jest w takich proporcjach, aby było wyczuwalne i nadawało ogórkom pazura, ale nie dominuje nad nimi i wcale nie trzeba od razu płukać gardła kilkoma szklankami mleka.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Jak zrobić ogórki krokodylki? Przede wszystkim wybrać dobre warzywa. Ogórki gruntowe do przetworów powinny być świeże, jędrne i twarde. Nie mogą mieć uszkodzeń i przebarwień. Ważne są także odpowiednie proporcje do przygotowania zalewy, ale o tym przeczytasz dalej w przepisie. No i nie zapomnij o ważnych dodatkach. Liczy się nie tylko chili, lecz także czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Można dodać też trochę curry do smaku. 

Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem. Przepis na najlepsze przetwory

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych,
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego,
  • pół szklanki cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 papryczki chili (możesz użyć więcej, jeśli lubisz ostrzejsze smaki, ale mniej raczej nie polecamy),
  • 8 ząbków czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • opcjonalnie łyżeczka curry.

Sposób przygotowania:

Ogórki porządnie myjemy, a potem przekładamy do dużego naczynia i moczymy w wodzie przez około godzinę. Po tym czasie wylewamy wodę, osuszamy ogórki i kroimy wzdłuż tak, by uzyskać ćwiartki. Zasypujemy je dwiema łyżkami soli i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 

Papryczki obmywamy i drobno siekamy. Kroimy w plasterki. Można usunąć pestki, jeśli chce się mieć mniej ostre ogórki krokodylki. Papryczki dodajemy do ogórków i dosypujemy jeszcze paprykę w proszku oraz curry, jeśli używamy. Mieszamy dokładnie, by obtoczyć w przyprawach ogórki.

Teraz robimy zalewę. Mieszamy ocet, cukier, łyżkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i olej. Zagotowujemy w garnku i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzoną zalewę wlewamy do ogórków i zostawiamy je tak na całą noc w lodówce. Następnego dnia ogórki z dodatkami przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Wlewamy zalewę, w której się moczyły i mocno zakręcamy słoiki.

Ogórki krokodylki z chili i czosnkiem pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką. Układamy słoiki obok siebie tak, by się nie stykały. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości i zagotowujemy na wolnym ogniu. Pasteryzujemy przez 10 minut, a potem pozostawiamy słoiki do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu.

Więcej o: