• Link został skopiowany

Idealny do makaronów i pizzy. Ten sos jest lepszy niż bolognese. Nazwa pochodzi od marynarzy

Kiedy mówimy o kuchni włoskiej, nie sposób nie wspomnieć o najróżniejszych sosach. Jedne są idealne do makaronów, inne do pizzy, ale jeden pasuje do wszystkiego. Podstawą są pomidory, nie mniej ważny jest czosnek i przyprawy. Jak zrobić sos marinara? To banalnie proste.
Domowy sos marinara
Africa Studio /Shutterstock

Spośród najpopularniejszych włoskich sosów możemy wymienić oczywiście sos bolognese z wołowiną i czerwonym winem, aromatyczny sos neapolitański, pikantny sos arrabiata oraz intensywny sos carbonara. Jednak jest pewien sos, który idealnie pasuje do makaronów, pizzy i pinsy, ale także do polskich kopytek i zapiekanek. Mowa o sosie marinara, który swoją nazwę zawdzięcza marynarzom, którzy zabierali ten sos w rejsy, ponieważ nie psuł się tak szybko jak inna żywność. Jak go zrobić, żeby smakował jak z włoskiego portu? Nie żałuj przypraw, czosnku i nie zapomnij o cukrze, który podbija naturalną słodycz pomidorów.

Zobacz wideo Spaghetti Cacio e Pepe, czyli pyszna rzymska klasyka

Sos marinara. Tak pyszny, że porzucisz gotowce ze słoika

Składniki:

  • 2 kg soczystych, mięsistych pomidorów,
  • 1 większa główka czosnku (10-12 ząbków),
  • ok. 80 ml oliwy z oliwek,
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 płaska łyżka cukru (może być trzcinowy),
  • 3 pełne łyżki świeżych, posiekanych listków bazylii,
  • sól morska, świeżo mielony pieprz.

Domowy sos marinara - sposób wykonania:

  1. Pomidory możesz sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne - w skórce jest mnóstwo smaku. Następnie pokrój je w kostkę, nie musi być drobna. Czosnek i szalotkę także posiekaj, ale dość drobno. Jeśli wolisz, czosnek możesz przecisnąć przez praskę.
  2. Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem. Następnie wlej oliwę i na wolnym ogniu ją rozgrzej. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij delikatnie. Później dodaj czosnek i podsmażaj, aż uwolni aromat (nie dopuść, by zaczął brązowieć, bo stanie się gorzki).
  3. Dodaj koncentrat i posiekane pomidory. Zmniejsz moc palnika, dodaj sól, pieprz i cukier oraz posiekaną bazylię. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając.
  4. Kiedy pomidory już się rozpadną i powstanie gęsty, pachnący sos, przelej go do czystych słoików i szczelnie zakręć. Następnie odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały i zaszła pasteryzacja "na sucho". Możesz dodatkowo zapasteryzować w garnku z wodą - wówczas wystarczy 10 minut gotować słoiki na umiarkowanej mocy palnika.
Więcej o: