Cukinia to warzywo niekończącego się potencjału i codziennie możemy wypróbowywać nowe przepisy z tym smacznym składnikiem. Jednak zgodzisz się chyba, że najpyszniejsze są placki z cukinii i dziś podpowiemy ci, jak je sprytnie podrasować. Dodajesz tylko cebulę? Oprócz niej weź marchewkę i trochę sera. Podziękujesz, jak spróbujesz.
Fot. iStock, FoodieMedia
REKLAMA
REKLAMA
Placki z cukinii są dobre na wszystko i o każdej porze dnia i nocy. Mogą być kompletnym daniem same w sobie podane z sosem, świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska np. z sosem czosnkowym albo jogurtowym. Przepis na placki z cukinii jest łatwy, ale umówmy się - to warzywo samo w sobie jest nieco mdłe, dlatego warto je trochę podkręcić. Najlepiej sprawdzi się do tego lekko słony ser w typie greckiej fety. Oprócz tego trochę słodkiej marchewki, cebula i czosnek - placki wyjdą ci pyszniejsze, niż się spodziewasz.
REKLAMA
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato
Placki z cukinii. Z tymi dodatkami będą lepsze niż kiedykolwiek
Składniki:
3 cukinie (wybieraj te, które jeszcze nie mają twardych pestek),
2 jajka,
3 łyżki mąki,
1 większa marchewka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżka sera feta (ok. 50-70 g),
1 marchewka,
pół pęczka koperku,
sól i pieprz, odrobina curry,
tłuszcz do smażenia.
Placki z cukinii z marchewką i fetą - sposób wykonania:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by cukinia puściła wodę.
Cukinię porządnie odciśnij lnianą ściereczką i przełóż do miski. Dodaj marchewkę startą na tarce, startą cebulę i posiekany koperek. Wbij jajka i dodaj pokruszony ser feta.
Dodaj trzy pełne łyżki mąki i dopraw do smaku pieprzem. Dokładnie wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię z dodatkiem tłuszczu.
Na rozgrzaną patelnię kładź porcję ciasta na placki i spłaszcz. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż placki się apetycznie podsmażą. Odłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.
Raz-dwa i pyszny obiad lub przekąska gotowe. Jeśli chcesz, do masy na placki z cukinii możesz dodać np. plastry boczku lub wędliny pokrojone w niewielką kostkę albo na przykład drobno posiekaną paprykę lub, dla wzmocnienia smaku, trochę chili.