• Link został skopiowany

Kruszę ser i mieszam z cukinią. Moje placki są tak dobre, że chwalą je wszystkie ciotki

Cukinia to warzywo niekończącego się potencjału i codziennie możemy wypróbowywać nowe przepisy z tym smacznym składnikiem. Jednak zgodzisz się chyba, że najpyszniejsze są placki z cukinii i dziś podpowiemy ci, jak je sprytnie podrasować. Dodajesz tylko cebulę? Oprócz niej weź marchewkę i trochę sera. Podziękujesz, jak spróbujesz.
Placki z cukinii
Fot. iStock, FoodieMedia

Placki z cukinii są dobre na wszystko i o każdej porze dnia i nocy. Mogą być kompletnym daniem same w sobie podane z sosem, świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska np. z sosem czosnkowym albo jogurtowym. Przepis na placki z cukinii jest łatwy, ale umówmy się - to warzywo samo w sobie jest nieco mdłe, dlatego warto je trochę podkręcić. Najlepiej sprawdzi się do tego lekko słony ser w typie greckiej fety. Oprócz tego trochę słodkiej marchewki, cebula i czosnek - placki wyjdą ci pyszniejsze, niż się spodziewasz.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Placki z cukinii. Z tymi dodatkami będą lepsze niż kiedykolwiek

Składniki:

  • 3 cukinie (wybieraj te, które jeszcze nie mają twardych pestek),
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 większa marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka sera feta (ok. 50-70 g),
  • 1 marchewka,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz, odrobina curry,
  • tłuszcz do smażenia.

Placki z cukinii z marchewką i fetą - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by cukinia puściła wodę.
  2. Cukinię porządnie odciśnij lnianą ściereczką i przełóż do miski. Dodaj marchewkę startą na tarce, startą cebulę i posiekany koperek. Wbij jajka i dodaj pokruszony ser feta.
  3. Dodaj trzy pełne łyżki mąki i dopraw do smaku pieprzem. Dokładnie wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię z dodatkiem tłuszczu.
  4. Na rozgrzaną patelnię kładź porcję ciasta na placki i spłaszcz. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż placki się apetycznie podsmażą. Odłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną. 

Raz-dwa i pyszny obiad lub przekąska gotowe. Jeśli chcesz, do masy na placki z cukinii możesz dodać np. plastry boczku lub wędliny pokrojone w niewielką kostkę albo na przykład drobno posiekaną paprykę lub, dla wzmocnienia smaku, trochę chili.

Więcej o: