• Link został skopiowany

To najlepszy moment, żeby zrobić ten deser. Jest słodki i puszysty jak mała kaczuszka

Nie chce ci się po raz kolejny piec ciasta? Zagniatać, martwić się, czy nie wyjdzie zakalec, piec, a potem czekać, aż ostygnie? Dobrze się składa, bo przepis, który chcemy ci zaproponować, jest idealną odpowiedzią na te bolączki. Jak zrobić szybki deser z mascarpone?
Szybki deser z mascarpone
Nemer-T / Shutterstock

Ciasta to wspaniałe i pyszne desery, ale od czasu do czasu każdego z nas nachodzi ochota na jakąś odmianę. Czasem mamy też po prostu mniej energii i jedyne, na co możemy się zdobyć to proste i szybkie wymieszanie lub zmiksowanie składników. Na szczęście ludzie zawsze znajdą sposób na to, by wymyślić coś dobrego i się przy tym za bardzo nie narobić.

Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis

Doskonałym przykładem jest ten szybki deser z mascarpone i dżemem malinowym lub świeżymi malinami. Jest słodki i puszysty. Idealny na ciepłe, wiosenne dni i lato, kiedy częściej mamy ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego, zamiast ciężkiego i rozgrzewającego. Teraz jest więc najlepszy czas w roku, by go zrobić, bo ciepełko już niedługo rozgości się u nas na dobre.

Szybki deser z mascarpone. Przepis na mus malinowy

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • szklanka schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • pół szklanki dżemu malinowego lub 350 g świeżych malin,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki masła,
  • 15-20 ciastek do pokruszenia, np. biszkoptów, herbatników lub innych,
  • świeże owoce i listki świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Najpierw rozpuść masło. Potem pokrusz ciastka. Możesz zrobić to na kilka sposobów, np. włożyć je do foliowego woreczka i rozgnieść tłuczkiem lub drobno je zblendować. Ciasteczka wymieszaj z rozpuszczonym masłem i przełóż na spód szklanek lub kieliszków, w których będziesz podawać szybki deser z mascarpone. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania musu.

Mascarpone przełóż do dużego naczynia, wsyp cukier puder. Utrzyj składniki na gładką masę. Dodaj dżem malinowy lub zmiksowane maliny i wymieszaj. Na koniec ubij na sztywno śmietankę i ostrożnie wmieszaj ją w masę malinową. 

Mus z mascarpone i malinami przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do przygotowanych wcześniej szklanek z ciasteczkami. Wierzch deseru udekoruj świeżymi owocami. To mogą być zarówno maliny, jak i borówki czy przekrojone na pół truskawki. Atrakcyjnym wizualnie i odświeżającymi zwieńczeniem deseru będą też listki świeżej mięty. Tak przygotowany szybki deser z mascarpone wstaw do lodówki na około godzinę.

Deser można też ułożyć inaczej. Na spód wsypać tylko część ciastek, na nich ułożyć część musu, potem dosypać resztę ciastek, dołożyć resztę musu i dopiero ozdobić.

Więcej o: