• Link został skopiowany

Siekam kurczaka i smażę z pieczarkami. Magda Gessler mogłaby się ode mnie uczyć

Kurczak jest mięsem najchętniej wybieranym przez Polaków i nie ma się co dziwić. To mięso względnie tanie, powszechnie dostępne i łatwe w obróbce, można więc z kurczaka przygotować fantastyczny obiad dla całej rodziny. Dziś mamy pomysł na kotlety siekane z kurczakiem i pieczarkami. Są dużo bardziej soczyste od mielonych.
Kotlety siekane
Chudo2307 / Shutterstock

Kurczak to król polskich kuchni i to właśnie mięso wybieramy znacznie częściej niż choćby wołowinę, cielęcinę, a nawet wieprzowinę. Dlaczego tak się dzieje? No cóż, kurczaka możemy dostać w każdym sklepie i jeśli trafimy na mięso dobrej jakości, możemy mieć pewność, że obiad (albo każdy inny posiłek) będzie pyszny. Jednak nasz dzisiejszy przepis na obiad z kurczakiem jest absolutną gwarancją smaku. Wystarczy posiekać mięso, pieczarki, zetrzeć trochę sera i dołożyć kilka dodatków. Takich kotletów ze święcą się nie szuka - nawet pochodnia nie da rady. 

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Kotlety siekane z pieczarkami. Najlepszy obiad lub przekąska

Składniki:

  • 1 kg fileta z piersi kurczaka, 
  • 500 g pieczarek, 
  • 200 g dowolnego sera, 
  • pół pęczka natki pietruszki, 
  • 1 niewielka cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki mąki, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2 małe jajka, 
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku. 

Kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami i serem - sposób wykonania:

  1. Filety z kurczaka oczyść z błonek i przerostów. Następnie pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj sól, pieprz i trochę słodkiej papryki. Wymieszaj i odstaw na jakiś czas, by mięso zdążyło się zamarynować. 
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. W kostkę, ale drobniejszą pokrój także cebulę, czosnek zetrzyj na tarce lub zmiel w prasce. Ser z kolei zetrzyj na tarce, a pietruszkę drobno posiekaj. 
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła klarowanego. Następnie na sporej mocy palnika podsmaż kurczaka - minutę z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni. Nie smaż za długo, by mięso się nie wysuszyło.
  4. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Kiedy będzie już złocista, dodaj ją do mięsa. Dodaj także pieczarki, czosnek i natkę pietruszki. 
  5. Do masy na kotlety wbij jajka, dodaj majonez i mąkę. Dopraw do smaku przyprawami uformuj w kształt kotlecików, powinny być lekko spłaszczone. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Kotleciki piecz przez 15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: