Kurczak jest mięsem najchętniej wybieranym przez Polaków i nie ma się co dziwić. To mięso względnie tanie, powszechnie dostępne i łatwe w obróbce, można więc z kurczaka przygotować fantastyczny obiad dla całej rodziny. Dziś mamy pomysł na kotlety siekane z kurczakiem i pieczarkami. Są dużo bardziej soczyste od mielonych.
Chudo2307 / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kurczak to król polskich kuchni i to właśnie mięso wybieramy znacznie częściej niż choćby wołowinę, cielęcinę, a nawet wieprzowinę. Dlaczego tak się dzieje? No cóż, kurczaka możemy dostać w każdym sklepie i jeśli trafimy na mięso dobrej jakości, możemy mieć pewność, że obiad (albo każdy inny posiłek) będzie pyszny. Jednak nasz dzisiejszy przepis na obiad z kurczakiem jest absolutną gwarancją smaku. Wystarczy posiekać mięso, pieczarki, zetrzeć trochę sera i dołożyć kilka dodatków. Takich kotletów ze święcą się nie szuka - nawet pochodnia nie da rady.
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Kotlety siekane z pieczarkami. Najlepszy obiad lub przekąska
Składniki:
1 kg fileta z piersi kurczaka,
500 g pieczarek,
200 g dowolnego sera,
pół pęczka natki pietruszki,
1 niewielka cebula,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki mąki,
2 łyżki majonezu,
2 małe jajka,
sól, pieprz, słodka papryka do smaku.
Kotlety siekane z kurczaka z pieczarkami i serem - sposób wykonania:
Filety z kurczaka oczyść z błonek i przerostów. Następnie pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj sól, pieprz i trochę słodkiej papryki. Wymieszaj i odstaw na jakiś czas, by mięso zdążyło się zamarynować.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. W kostkę, ale drobniejszą pokrój także cebulę, czosnek zetrzyj na tarce lub zmiel w prasce. Ser z kolei zetrzyj na tarce, a pietruszkę drobno posiekaj.
Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła klarowanego. Następnie na sporej mocy palnika podsmaż kurczaka - minutę z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni. Nie smaż za długo, by mięso się nie wysuszyło.
Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Kiedy będzie już złocista, dodaj ją do mięsa. Dodaj także pieczarki, czosnek i natkę pietruszki.
Do masy na kotlety wbij jajka, dodaj majonez i mąkę. Dopraw do smaku przyprawami uformuj w kształt kotlecików, powinny być lekko spłaszczone.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Kotleciki piecz przez 15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.