• Link został skopiowany

Najlepsza kiszonka to nie ogórki ani kapusta. Białe warzywo smakuje o niebo lepiej

Polacy uwielbiają kiszonki. Najróżniejsze naturalnie sfermentowane warzywa i owoce regularnie lądują na naszych stołach. Najczęściej są to ogórki, często pojawia się także kapusta, cukinia, ale chyba mało osób słyszało o kiszonym kalafiorze. Kiszony kalafior smakiem przewyższa wszystkie inne kiszonki i z ochotą podpowiemy ci, jak go zrobić.
Kiszony kalafior to nowy król domowych przetworów
Alina Chereches /Shutterstock

Sezon na kalafior trwa cały rok i cały rok to warzywo smakuje wspaniale. Zwykle używamy go do zup, często serwujemy jako dodatek do dań, obowiązkowo z masełkiem i bułką tartą. Dodajemy także do sałatek i tak o kulinarnych sposobach wykorzystania kalafiora można rozprawiać w nieskończoność. Jednak mało osób słyszało, a jeszcze mniej próbowało, kiszonego kalafiora, a jest to rzecz absolutnie przepyszna. Jak zabrać się za ten przysmak? To łatwiejsze niż myślisz, a jak zwykle najważniejsze są proporcje. Na jeden litr wody przypada jedna pełna łyżka soli. To złote motto każdej kiszonki. Oprócz tego możesz dodać dowolne przyprawy, ja polecam kminek. 

Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!

Nie ogórki i nie kapusta. To kalafior jest królem kiszonek

Składniki:

  • 3 litry wody i trzy łyżki soli kamiennej,
  • 2 średnie główki kalafiora,
  • kilka gałązek kopru wraz z baldachami (po jednym na każdy słoik),
  • kilka ząbków czosnku (po 2 na każdy słoik),
  • spory korzeń chrzanu (po 2 niewielkie kawałki do każdego słoika),
  • liście laurowe (po 2 do słoika),
  • ziele angielskie (po 3-4 do słoika),
  • pół łyżeczki kminku do każdego słoika, 
  • opcjonalnie odrobina soku z kiszonej kapusty lub ogórków.

Kiszony kalafior - sposób wykonania:

  1. Na samym początku przygotuj słoiki. Wyparz je i wytrzyj do sucha. Muszą być niemal sterylne, wówczas kiszonki na pewno udadzą się perfekcyjnie.
  2. Przygotuj solankę. W wodzie rozpuść sól i zagotuj. Następnie pozostaw solankę, by ostygła. Nie musi być zimna - najlepiej, gdyby miała temperaturę pokojową.
  3. Kalafiory podziel na różyczki i dokładnie oczyść. Liście kalafiora mogą być uzupełnieniem wywaru lub bulionu warzywnego - nie warto ich wyrzucać.
  4. Na dno każdego słoika połóż czosnek, chrzan, ziele angielskie, liście laurowe oraz kminek. Następnie dość ciasno układaj różyczki kalafiora, zalej całość wodą, a na wierzchu połóż zwiniętą gałązkę kopru.
  5. Słoiki szczelnie zakręć i zanieś w ciemnie, chłodne miejsce. Po tygodniu można już zajadać.
Więcej o: