Wszystkie ciotki wzięły przepis. To najlepsza zupa krem, a jeden dodatek zachwyca
Link został skopiowany
Wszystkie ciotki wzięły przepis. To najlepsza zupa krem, a jeden dodatek zachwyca
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Przepis na tę zupę kiedyś zobaczyłam w jednym z programów śniadaniowych i skoro zupa krem z groszku jest pyszna, to z zupą krem z kukurydzy nie może być inaczej. Miałam rację. Podałam ją na ostatniej rodzinnej imprezie. Zrobiła większą furorę niż jubilat, to pewnie za sprawą nieoczywistego dodatku.
Yulia Davidovich /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na zupę krem z kukurydzy powinien poznać każdy miłośnik szybkiego i taniego gotowania. Ostatnio na próbę zrobiłam ją na urodziny taty, ponieważ chciałam zaskoczyć gości czymś innym niż rosół albo flaki, a przy okazji nie miałam ochoty spędzać długich godzin w kuchni. Wzięłam więc kukurydzę z puszki, rozmroziłam zamrożony rosół z zeszłego tygodnia, dodałam ser, śmietanę, przyprawy i podałam z popcornem. Muszę przyznać, że ta zupa była gwoździem imprezy - wszyscy prosili o przepis. Wy też musicie spróbować.
REKLAMA
Zobacz wideo Debora z MasterChefa pokazała, jak zrobić chłodnik. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu
Szybka zupa krem z kukurydzy. Z tym dodatkiem robi furorę
Składniki:
ok. 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu,
2 puszki kukurydzy konserwowej,
1 większa cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżka sera feta,
1/3 szklanki kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki, pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
masło,
trochę popcornu do podania.
Zupa krem z kukurydzy z popcornem - sposób wykonania:
Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na odrobinie masła. Następnie dodaj czosnek i kiedy uwolni swój aromat, zdejmij patelnię z palnika. Cebula powinna się jedynie zezłocić, nie powinna być brązowa, bo jej aromat wówczas będzie dominował nad kukurydzą.
Przygotuj garnek i wlej do niego bulion lub rosół. Zagotuj na wolnym ogniu i dodaj kukurydzę (nie musisz jej odsączać z zalewy) oraz podsmażoną cebulę. Ponownie całość zagotuj i dodaj śmietanę, jeśli jej używasz. Wcześniej możesz ją zahartować, ale nie jest to konieczne. Na tym etapie dodaj także ser feta, wcześniej go nieco rozdrobnij.
Zmiksuj całość na gładki krem i dopraw przyprawami, nie żałuj gałki muszkatołowej. Gotuj zupę jeszcze przez pięć minut i już możesz nakładać. Dodaj trochę popcornu solonego lub maślanego, grzanki albo groszek ptysiowy.