• Link został skopiowany

Wszystkie ciotki wzięły przepis. To najlepsza zupa krem, a jeden dodatek zachwyca

Przepis na tę zupę kiedyś zobaczyłam w jednym z programów śniadaniowych i skoro zupa krem z groszku jest pyszna, to z zupą krem z kukurydzy nie może być inaczej. Miałam rację. Podałam ją na ostatniej rodzinnej imprezie. Zrobiła większą furorę niż jubilat, to pewnie za sprawą nieoczywistego dodatku.
Zupa kukurydziana z popcornem
Yulia Davidovich /Shutterstock

Przepis na zupę krem z kukurydzy powinien poznać każdy miłośnik szybkiego i taniego gotowania. Ostatnio na próbę zrobiłam ją na urodziny taty, ponieważ chciałam zaskoczyć gości czymś innym niż rosół albo flaki, a przy okazji nie miałam ochoty spędzać długich godzin w kuchni. Wzięłam więc kukurydzę z puszki, rozmroziłam zamrożony rosół z zeszłego tygodnia, dodałam ser, śmietanę, przyprawy i podałam z popcornem. Muszę przyznać, że ta zupa była gwoździem imprezy - wszyscy prosili o przepis. Wy też musicie spróbować. 

Zobacz wideo Debora z MasterChefa pokazała, jak zrobić chłodnik. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu

Szybka zupa krem z kukurydzy. Z tym dodatkiem robi furorę

Składniki:

  • ok. 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 1 większa cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka sera feta, 
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki, pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • masło, 
  • trochę popcornu do podania. 

Zupa krem z kukurydzy z popcornem - sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na odrobinie masła. Następnie dodaj czosnek i kiedy uwolni swój aromat, zdejmij patelnię z palnika. Cebula powinna się jedynie zezłocić, nie powinna być brązowa, bo jej aromat wówczas będzie dominował nad kukurydzą.
  2. Przygotuj garnek i wlej do niego bulion lub rosół. Zagotuj na wolnym ogniu i dodaj kukurydzę (nie musisz jej odsączać z zalewy) oraz podsmażoną cebulę. Ponownie całość zagotuj i dodaj śmietanę, jeśli jej używasz. Wcześniej możesz ją zahartować, ale nie jest to konieczne. Na tym etapie dodaj także ser feta, wcześniej go nieco rozdrobnij.
  3. Zmiksuj całość na gładki krem i dopraw przyprawami, nie żałuj gałki muszkatołowej. Gotuj zupę jeszcze przez pięć minut i już możesz nakładać. Dodaj trochę popcornu solonego lub maślanego, grzanki albo groszek ptysiowy.
Więcej o: