Przepis na gofry, który cię oczaruje. O klasycznych nie chcę już słyszeć
Link został skopiowany
Przez te gofry, te gofry zielone, oszalałam. O klasycznych nie chcę już słyszeć
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Wątpię, że są na tym świecie osoby, które nie lubią gofrów. Te pulchne wafle kojarzą nam się z letnią beztroską i wakacyjnymi wyjazdami. Zazwyczaj jadamy je z bitą śmietaną lub owocami. Dziś jednak zerwiemy z tradycją i podpowiemy ci, jak zrobić gofry, które po prostu wystrzelą cię z kapci. Weź zielone liście i dodaj do ciasta - to najlepsze śniadanie lub lunch, jaki możesz sobie wyobrazić.
Anastasia_Panait /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli mówimy o gofrach, to większości z nas kojarzą się ze słodkimi przekąskami, którymi zajadamy się podczas jarmarków lub wakacyjnych spacerów. Jednak gofry nie muszą być podawane wyłącznie na słodko - warto od czasu do czasu postawić na ich wytrawną i zdrowszą wersję. Gofry szpinakowe to świetny pomysł na sycące i pyszne śniadanie, lunch lub podwieczorek, a ich wykonanie jest banalne. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a długo nie wrócisz do słodkich gofrów. To także świetny przepis, jeśli masz w domu niejadka - takimi goframi przemycisz mu porcję zdrowych warzyw.
REKLAMA
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato
Przepis na gofry szpinakowe. Najlepsze na śniadanie lub lunch
Składniki:
1 szklanka mąki, możesz użyć mąki graham lub orkiszowej,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
200 g świeżego szpinaku,
3 łyżki oleju lub roztopionego masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka sody,
pół łyżeczki soli i cukru,
łyżka soku z cytryny.
Gofry szpinakowe - sposób wykonania:
Włącz gofrownicę, by porządnie się nagrzała. Następnie oddziel białka od żółtek, opłucz i osusz liście szpinaku.
Do miski lub blendera włóż szpinak, dodaj mleko, roztopione masło, żółtka i sok z cytryny. Następnie zmiksuj na jednolitą masę.
Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy na gofry. Delikatnie wymieszaj łyżką, by nie uszkodzić jej struktury.
Blaszki gofrownicy delikatnie natłuść masłem i chochelką nakładaj porcje ciasta na gofry szpinakowe. Smaż, aż się zarumienią i będą lekko chrupiące. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub sosem pomidorowym.