Posiekaj, wymieszaj z kurczakiem i usmaż. Te kotlety są tak soczyste, że lepiej załóż śliniak
Link został skopiowany
Posiekaj, wymieszaj i usmaż. Kotlety z rondla są tak soczyste, że lepiej załóż śliniak
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Co na obiad z kurczakiem? Cóż, nie będzie kłamstwem, jeśli powiem, że przepisów są setki, ale i tak najczęściej stawiamy na pieczone pałki lub kotlety. Dziś zajmiemy się właśnie kotletami z kurczaka, ale nie będą to klasyczne rozbite filety usmażone w panierce. Jeśli chcesz wprowadzić do swojego menu trochę świeżości i kolorów, postaw na kotlety siekane. Są tak soczyste, że mogą kapać na brodę.
istock / ALLEKO
REKLAMA
REKLAMA
Dziś mamy dla was przepis na obłędnie soczyste, kolorowe i przepyszne kotlety z kurczaka. Kiedy pierwszy raz spróbujesz kotletów siekanych z rondla, na dobre porzucisz inne. Jak je zrobić? Na samym początku uzbrój się w porządnie naostrzony nóż. Reszta to dodatki: papryka, cebula, natka pietruszki, czosnek i kilka przypraw. No i olej - kotlety siekane z rondla smaży się na głębokim tłuszczu. To właśnie ten sposób obróbki sprawia, że są tak soczyste. Pamiętaj jednak, by olej był bardzo gorący, inaczej kotlety mogą go zacząć wchłaniać i będzie konieczne leżakowanie na ręczniku papierowym.
REKLAMA
Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym
Kotlety siekane z rondla. Najlepszy obiad z kurczakiem
Składniki:
3 podwójne filety z piersi kurczaka,
3 papryki w dowolnych kolorach (najlepiej większe),
1 cebula, najlepiej większa,
3-4 ząbki czosnku,
pęczek pietruszki,
2 łyżki majonezu,
łyżka musztardy,
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 jajka,
sól, pieprz, słodka papryka, odrobina curry,
olej do głębokiego smażenia.
Kotlety siekane z rondla - sposób wykonania:
Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w dość drobną kostkę. Następnie włóż do miski i dopraw ulubionymi przyprawami. Odłóż na kilka godzin do lodówki. Kurczaka możesz przygotować także dzień wcześniej.
Kiedy mięso nachodzi przyprawami, przygotuj resztę składników. Paprykę pokrój w mniej więcej taką samą kostkę jak kurczaka, z kolei cebulę posiekaj dość drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę, a pietruszkę również drobno posiekaj.
Do zamarynowanego kurczaka dodaj posiekane warzywa, wbij jajka, dodaj majonez, musztardę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, by masa na kotlety nabrała temperatury pokojowej.
W szerokim rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia i głęboką łyżką nakładaj do niego porcje masy mięsnej na kotleciki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż kotleciki zaczną robić się rumiane.
Po usmażeniu wyłóż kotlety na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką albo na zimno z sosem czosnkowym.
Wskazówka: Do tych kotlecików możesz użyć różnych innych dodatków. Świetnie sprawdzą się pieczarki, kukurydza konserwowa, a nawet ogórki kiszone. Warto wykorzystać sezon i postawić na przykład na szparagi. Niektórzy dodają także ser. Ja nie polecam, ponieważ podczas smażenia wypływa z kotletów i się pali. Dodatek sera miałby sens w przypadku pieczonych kotletów, ja jednak uważam, że smażone w rondlu są po prostu smaczniejsze.