• Link został skopiowany

Posiekaj, wymieszaj i usmaż. Kotlety z rondla są tak soczyste, że lepiej załóż śliniak

Co na obiad z kurczakiem? Cóż, nie będzie kłamstwem, jeśli powiem, że przepisów są setki, ale i tak najczęściej stawiamy na pieczone pałki lub kotlety. Dziś zajmiemy się właśnie kotletami z kurczaka, ale nie będą to klasyczne rozbite filety usmażone w panierce. Jeśli chcesz wprowadzić do swojego menu trochę świeżości i kolorów, postaw na kotlety siekane. Są tak soczyste, że mogą kapać na brodę.
Kotlety siekane z pietruszką
istock / ALLEKO

Dziś mamy dla was przepis na obłędnie soczyste, kolorowe i przepyszne kotlety z kurczaka. Kiedy pierwszy raz spróbujesz kotletów siekanych z rondla, na dobre porzucisz inne. Jak je zrobić? Na samym początku uzbrój się w porządnie naostrzony nóż. Reszta to dodatki: papryka, cebula, natka pietruszki, czosnek i kilka przypraw. No i olej - kotlety siekane z rondla smaży się na głębokim tłuszczu. To właśnie ten sposób obróbki sprawia, że są tak soczyste. Pamiętaj jednak, by olej był bardzo gorący, inaczej kotlety mogą go zacząć wchłaniać i będzie konieczne leżakowanie na ręczniku papierowym. 

Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Kotlety siekane z rondla. Najlepszy obiad z kurczakiem

Składniki:

  • 3 podwójne filety z piersi kurczaka,
  • 3 papryki w dowolnych kolorach (najlepiej większe),
  • 1 cebula, najlepiej większa,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz, słodka papryka, odrobina curry,
  • olej do głębokiego smażenia.

Kotlety siekane z rondla - sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w dość drobną kostkę. Następnie włóż do miski i dopraw ulubionymi przyprawami. Odłóż na kilka godzin do lodówki. Kurczaka możesz przygotować także dzień wcześniej.
  2. Kiedy mięso nachodzi przyprawami, przygotuj resztę składników. Paprykę pokrój w mniej więcej taką samą kostkę jak kurczaka, z kolei cebulę posiekaj dość drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę, a pietruszkę również drobno posiekaj.
  3. Do zamarynowanego kurczaka dodaj posiekane warzywa, wbij jajka, dodaj majonez, musztardę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, by masa na kotlety nabrała temperatury pokojowej.
  4. W szerokim rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia i głęboką łyżką nakładaj do niego porcje masy mięsnej na kotleciki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż kotleciki zaczną robić się rumiane.
  5. Po usmażeniu wyłóż kotlety na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką albo na zimno z sosem czosnkowym.

Wskazówka: Do tych kotlecików możesz użyć różnych innych dodatków. Świetnie sprawdzą się pieczarki, kukurydza konserwowa, a nawet ogórki kiszone. Warto wykorzystać sezon i postawić na przykład na szparagi. Niektórzy dodają także ser. Ja nie polecam, ponieważ podczas smażenia wypływa z kotletów i się pali. Dodatek sera miałby sens w przypadku pieczonych kotletów, ja jednak uważam, że smażone w rondlu są po prostu smaczniejsze.

Więcej o: