• Link został skopiowany

To najlepszy obiad z cukinią. Weź makaron, kurczaka i dwa sery. Pół godziny i gotowe

Kiedy nie masz pomysłu na obiad, zawsze warto mieć pod ręką kurczaka, makaron i jakieś warzywo, a najlepiej cukinię, która jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do dań. Dziś mamy szybciutki i naprawdę pyszny przepis na makaron z kurczakiem i cukinią, który smakuje tak, jakby wyszedł spod ręki utalentowanego szefa kuchni. Lista składników jest prosta i niedługa, ale ważne są dwa sery.
Makaron z cukinią
Irati Ventoso Cenzano /Shutterstock

Sezon na cukinię trwa cały rok, ale najsmaczniejsza jest od wiosny do wczesnej jesieni i dlatego dziś mamy dla ciebie przepis, w którym jedną z głównych ról gra właśnie cukinia. Oprócz zielonego warzywa ważne są makaron (taki jaki lubisz najbardziej) oraz mięso. W przepisie podajemy kurczaka, ale może to być także indyk, szynka wieprzowa, a nawet łosoś. Jednak nie wolno zapomnieć o serku topionym i dowolnym, twardym dojrzewającym serze, który świetnie podkręca delikatny smak cukinii i sprawia, że danie smakuje naprawdę wyjątkowo. 

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Kremowy makaron z kurczakiem i cukinią. Pół godziny i masz obiad

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka, 
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 400 g ulubionego makaronu,
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki,
  • 1 kostka serka topionego o smaku śmietankowym (ok. 200 g),
  • sól, pieprz do smaku,
  • starty, dojrzewający ser do posypania,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Makaron z kurczakiem i cukinią w kremowym sosie, sposób wykonania:

  1. Mięso oczyść z błonek i ewentualnych zanieczyszczeń i pokrój w kostkę średniej wielkości. Następnie przełóż do miski i dodaj przyprawy. Postaw na sól i pieprz, ale świetnie sprawdzi się także curry oraz słodka i ostra papryka. Wymieszaj i odstaw, by mięso się zamarynowało. Możesz zrobić to kilka godzin wcześniej lub pominąć etap z marynowaniem mięsa, jeśli goni cię czas.
  2. Kiedy mięso nachodzi przyprawami, zajmij się resztą składników. Cukinię pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, a czosnek zetrzyj na tarce, możesz też przecisnąć przez praskę. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej pół szklanki wody, w której się gotował.
  3. Na patelni porządnie rozgrzej trochę oleju lub masła klarowanego i podsmaż kurczaka. Kiedy mięso zamknie się ze wszystkich stron, dodaj cebulę. Kiedy się zezłoci, dodaj cukinię, wymieszaj i duś na umiarkowanej mocy palnika. Dołóż także czosnek, trochę soli, pieprzu i ewentualnie mieszanki ulubionych ziół oraz gałkę muszkatołową.
  4. Do cukinii dodaj posiekaną natkę i trochę wody z gotowania makaronu. Dołóż pokrojony na części serek topiony, śmietankę, ponownie wymieszaj i duś do momentu, aż cukinia będzie miękka, a ser topiony całkowicie się rozpuści. 
  5. Na patelnię z sosem przełóż makaron i wymieszaj. Jeśli całość się nie zmieści, zawartość patelni przełóż do garnka z odcedzonym makaronem. Dokładnie wymieszaj i posyp startym serem. Podawaj na gorąco. Dla podbicia smaku możesz także dodać odrobinę otartej skórki z cytryny.
Więcej o: