Kruche ciasteczka z marmoladą to bez wątpienia jeden z najlepszych oraz najprostszych deserów. Znają go wszyscy. Mimo upływu lat nigdy się nie nudzi i wciąż zachwyca smakiem. To idealna przekąska zarówno na imprezy, jak i rodzinne spotkania czy wieczór filmowy w gronia najbliższych. Największą zaletą tych ciastek jest fakt, że robi się je bardzo szybko. Wystarczy pół godziny.
Ostateczny smak ciasteczek zależy wyłącznie od ciebie, a dokładniej od dodatku, który wybierzesz. Ja najczęściej stawiam na marmoladę wieloowocową, ale różana też się sprawdzi. Zawsze możesz też sięgnąć po powidła albo dżem, np. truskawkowy, wiśniowy lub malinowy. Kruche ciastka zachowują świeżość nawet przez kilka dni. Gwarantuję ci jednak, że wyjdą tak pyszne, że nie dotrwają nawet do wieczora. Oto lista potrzebnych składników:
Z podanych składników wychodzi nawet kilkadziesiąt sztuk ciasteczek. Wszystko zależy od wielkości i grubości. Jeśli robisz małe ciastka (ok. 4 cm średnicy), to będzie jakieś 50 sztuk. Jeśli większe (ok. 6 cm średnicy), to raczej 30-35 sztuk. Oto krótka instrukcja przygotowania krok po kroku.