• Link został skopiowany

Te ciastka to smak dzieciństwa. 30 minut roboty, a cała blaszka łakoci. Nie zdążą ostygnąć

Chyba każdy z nas jadł w dzieciństwie ciasteczka z marmoladą. Były we wszystkich cukierniach, a wielu osobom kojarzą się także z rodzinnym ciepłem w domu babci. Chcesz wrócić do tych chwil? Mam sprawdzony przepis na ciastka kruche. Znikną z talerza w godzinkę.
Łatwy przepis na kruche ciasteczka z marmoladą Ramann/iStock
Łatwy przepis na kruche ciasteczka z marmoladą Ramann/iStock

Kruche ciasteczka z marmoladą to bez wątpienia jeden z najlepszych oraz najprostszych deserów. Znają go wszyscy. Mimo upływu lat nigdy się nie nudzi i wciąż zachwyca smakiem. To idealna przekąska zarówno na imprezy, jak i rodzinne spotkania czy wieczór filmowy w gronia najbliższych. Największą zaletą tych ciastek jest fakt, że robi się je bardzo szybko. Wystarczy pół godziny.

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Szybkie ciasteczka z marmoladą. Lepiej od razu zrób podwójną porcję

Ostateczny smak ciasteczek zależy wyłącznie od ciebie, a dokładniej od dodatku, który wybierzesz. Ja najczęściej stawiam na marmoladę wieloowocową, ale różana też się sprawdzi. Zawsze możesz też sięgnąć po powidła albo dżem, np. truskawkowy, wiśniowy lub malinowy. Kruche ciastka zachowują świeżość nawet przez kilka dni. Gwarantuję ci jednak, że wyjdą tak pyszne, że nie dotrwają nawet do wieczora. Oto lista potrzebnych składników:

  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • wybrane nadzienie, np. marmolada.
Szybkie ciasteczka z marmoladą
Szybkie ciasteczka z marmoladąpexels.com/Meryem

Łatwy przepis na kruche ciasteczka z marmoladą. Idealny dla początkujących

Z podanych składników wychodzi nawet kilkadziesiąt sztuk ciasteczek. Wszystko zależy od wielkości i grubości. Jeśli robisz małe ciastka (ok. 4 cm średnicy), to będzie jakieś 50 sztuk. Jeśli większe (ok. 6 cm średnicy), to raczej 30-35 sztuk. Oto krótka instrukcja przygotowania krok po kroku.

  1. Masło powinno być miękkie. Utrzyj je na puch.
  2. Stopniowo dodawaj cukier puder. Cały czas miksuj, aż do uzyskania puszystej masy.
  3. Dołóż żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Nie przestawaj miksować.
  4. Do miski wsyp mąkę i skrobię. Wymieszaj, połącz z przygotowaną chwilę wcześniej masą i znów zmiksuj całość.
  5. Powstałe ciasto wyrób na jednolitą masę. Przełóż do rękawa cukierniczego. Porcje wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Na środek każdego ciasteczka nałóż trochę marmolady.
  7. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Zostaw do ostygnięcia. Smacznego!
Więcej o: