Na Dzień Matki zrobię sernik na zimno z jej przepisu. Jest najlepszy, a ważne są serki waniliowe
Link został skopiowany
Na Dzień Matki zrobię sernik na zimno z jej przepisu. Jest najlepszy, a ważne są serki waniliowe
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Zbliża się bardzo ważne święto dla wielu z nas, a mianowicie Dzień Matki. To świetny powód, by zrobić dla naszych mam coś pysznego i wiadomo, że nie ma niczego lepszego niż samodzielnie zrobione, domowe ciasto. Dziś pójdziemy w klasykę, ale w nieco innym wydaniu. Taki sernik robiła moja mama dla mnie, teraz ja go zrobię dla niej. Co go wyróżnia? Brak twarogu.
Joanna 12 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Sernik na zimno to przepis wyjątkowy z kilku powodów. Jest oczywiście naprawdę pyszny i sprawia radość każdemu bez względu na wiek. Jest to także ciasto dość łatwe i trzeba mieć naprawdę dużego pecha, żeby komuś się nie udało. No i w końcu ma tę właściwość, która jest szczególnie ważna w ciepłe dni, bo chłodzi i daje nam przyjemne orzeźwienie. Sernik na zimno z tego przepisu doskonale pamiętam z dzieciństwa i z ręką na sercu przysięgam, że lepszego nigdy nie jadłam. Postanowiłam zrobić ten sernik z okazji Dnia Matki, może ktoś z was także się zainspiruje przepisem na sernik z serków homogenizowanych.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników
Sernik na zimno na Dzień Matki. Zamiast twarogu użyj serków homogenizowanych
Składniki:
500 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym,
200 ml śmietanki kremówki,
250 g serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego (możesz pominąć),
2 łyżki żelatyny,
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny (ok. 1/3 szklanki),
biszkopty lub herbatniki na spód,
2 galaretki o smaku truskawkowym,
ok. 500 g świeżych lub mrożonych truskawek.
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - sposób wykonania:
Przygotowanie sernika zacznij od rozpuszczenia galaretek. Wsyp proszek do garnuszka i zalej ok. 600 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by wystygły. Jednak nie dopuść, by zaczęły tężeć. Galaretka włożona do lodówki tężeje dosyć szybko.
Zajmij się masą sernikową. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i, podobnie jak galaretki, pozostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę kremówkę i mikserem na dużych obrotach ubij ją na sztywno. Pamiętaj, że śmietanka powinna być mocno schłodzona. Następnie dodaj serki waniliowe i mascarpone i dalej miksuj na mniejszych obrotach. Do masy dodaj cukier puder i cukier waniliowy.
Kiedy masa serowa będzie już gładka i puszysta, ostrożnie i stopniowo dodawaj żelatynę, cały czas miksując na niskich obrotach. Polecam dodawać ją łyżką lub wlewać bardzo cienkim strumieniem.
Przygotuj tortownicę lub blaszkę i wyłóż ją biszkoptami, lub herbatnikami (wcześniej warto spód natrzeć masłem, by ciasteczka trzymały się swojego miejsca). Na biszkopty wlej ostrożnie masę serową i wyrównaj wierzch.
Truskawki oczyść i przekrój na kawałki. Jeśli używasz truskawek mrożonych, możesz włożyć je do ciepłej galaretki - one lekko się rozpuszczą, a galaretka szybciej się zsiądzie. Teraz ostrożnie wylej schłodzoną galaretkę. Najlepiej wylewaj ją stopniowo głęboką łyżką - wówczas galaretka nie spłynie na dół ciasta. Gotowy sernik ostrożnie przenieś do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić co najmniej kilka godzin.