Zrywam na łące i pasteryzuję. Nawet w styczniu moja zupa smakuje jak w maju
Link został skopiowany
Zrywam na łące i pasteryzuję. Nawet w styczniu moja zupa smakuje jak w maju
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Gdzie trzeba iść wiosną? Oczywiście na wybory i na spacer na łąkę lub pole, by zerwać młody szczaw. Ze szczawiu robi się najlepszą wiosenną zupę, ale można robić też sosy i farsze do krokietów lub pierogów. Dziś podpowiemy, jak zrobić szczaw na zimę do słoików, by cały rok cieszyć się jego smakiem.
milatiger /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Polacy uwielbiają przetwory przeróżne i na potęgę kisimy ogórki i kapustę, pasteryzujemy sałatki warzywne, grzyby i robimy najróżniejsze dżemy i soki. Jednak mało osób kusi się na to, by zrobić szczaw do słoika na zimę, a przecież to baza do najpyszniejszej wiosennej zupy. Fakt, gotowy przecier ze szczawiu można dostać w każdym większym markecie, ale nie od dziś wiadomo, że to, co domowe, jest po prostu smaczniejsze i zdrowsze. Jak zatem przerobić wiosenne dobrodziejstwo z łąki na pyszne i wartościowe przetwory? Najprościej, jak tylko się da. Ten przepis doskonale zna starsze pokolenie i nie ma co zmieniać perfekcji.
REKLAMA
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Szczaw na zimę do słoika. Zachowaj te proporcje, a wyjdzie najlepszy
Składniki:
1 kg liści młodego szczawiu,
4 łyżki soli kamiennej,
0,5 l wody.
Szczaw na zimę do słoika - sposób wykonania:
Zacznij oczywiście od oczyszczenia liści szczawiu, musisz to zrobić bardzo dokładnie, by ziarenka piasku nie skrzypiały w zębach. Opłucz je w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym lub lnianą ściereczką. Następnie odetnij łodygi i sprawdź, czy wszystkie liście są zielone i jędrne - te zwiędnięte usuń.
Przygotuj ostry nóż i posiekaj dość drobno liście szczawiu, następnie całość przełóż do garnka lub szerokiego rondla i dodaj sól. Dokładnie wymieszaj, wlej wodę i na wolnym ogniu zagotuj. Szczaw gotuj przez kwadrans, co jakiś czas mieszając.
Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i przełóż do nich gorący szczaw. Następnie ugnieć całość łyżką i dodaj odrobinę oliwy z oliwek lub roztopionego masła, choć nie jest to konieczne. Szczelnie zakręć każdy słoik.
Słoiki odwróć do góry denkami, żeby zakrętki się zassały. Następnie owiń je szczelnie kocem lub ręcznikami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dla pewności możesz także zapasteryzować słoiki we wrzątku. Wówczas zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez ok. 5-7 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Słoiczki ze szczawiem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych.