• Link został skopiowany

Zrywam na łące i pasteryzuję. Nawet w styczniu moja zupa smakuje jak w maju

Gdzie trzeba iść wiosną? Oczywiście na wybory i na spacer na łąkę lub pole, by zerwać młody szczaw. Ze szczawiu robi się najlepszą wiosenną zupę, ale można robić też sosy i farsze do krokietów lub pierogów. Dziś podpowiemy, jak zrobić szczaw na zimę do słoików, by cały rok cieszyć się jego smakiem.
Szczaw na zimę do słoików
milatiger /Shutterstock

Polacy uwielbiają przetwory przeróżne i na potęgę kisimy ogórki i kapustę, pasteryzujemy sałatki warzywne, grzyby i robimy najróżniejsze dżemy i soki. Jednak mało osób kusi się na to, by zrobić szczaw do słoika na zimę, a przecież to baza do najpyszniejszej wiosennej zupy. Fakt, gotowy przecier ze szczawiu można dostać w każdym większym markecie, ale nie od dziś wiadomo, że to, co domowe, jest po prostu smaczniejsze i zdrowsze. Jak zatem przerobić wiosenne dobrodziejstwo z łąki na pyszne i wartościowe przetwory? Najprościej, jak tylko się da. Ten przepis doskonale zna starsze pokolenie i nie ma co zmieniać perfekcji. 

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Szczaw na zimę do słoika. Zachowaj te proporcje, a wyjdzie najlepszy

Składniki:

  • 1 kg liści młodego szczawiu,
  • 4 łyżki soli kamiennej,
  • 0,5 l wody.

Szczaw na zimę do słoika - sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od oczyszczenia liści szczawiu, musisz to zrobić bardzo dokładnie, by ziarenka piasku nie skrzypiały w zębach. Opłucz je w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym lub lnianą ściereczką. Następnie odetnij łodygi i sprawdź, czy wszystkie liście są zielone i jędrne - te zwiędnięte usuń.
  2. Przygotuj ostry nóż i posiekaj dość drobno liście szczawiu, następnie całość przełóż do garnka lub szerokiego rondla i dodaj sól. Dokładnie wymieszaj, wlej wodę i na wolnym ogniu zagotuj. Szczaw gotuj przez kwadrans, co jakiś czas mieszając.
  3. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i przełóż do nich gorący szczaw. Następnie ugnieć całość łyżką i dodaj odrobinę oliwy z oliwek lub roztopionego masła, choć nie jest to konieczne. Szczelnie zakręć każdy słoik.
  4. Słoiki odwróć do góry denkami, żeby zakrętki się zassały. Następnie owiń je szczelnie kocem lub ręcznikami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dla pewności możesz także zapasteryzować słoiki we wrzątku. Wówczas zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez ok. 5-7 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Słoiczki ze szczawiem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych.
Więcej o: