Ulubione danie Polaków w niecodziennej wersji. Najpyszniejsze, ale farsz szokuje
Link został skopiowany
Ulubione danie Polaków w niecodziennej wersji. Najpyszniejsze, ale farsz zaskakuje
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Pierogi są zdecydowanie ulubionym daniem większości Polaków i możemy się kłócić, czy najlepsze są wytrawne, czy na słodko. Jednak jest taka wersja pierogów, o której nie śniło się filozofom, ale mogło śnić się miłośnikom polskiego kawioru. Jak zrobić przepyszne pierogi z kaszanką? Oto przepis, który najpierw szokuje, a później zachwyca.
Arkadiusz Fajer /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Wszyscy uwielbiamy pierogi, ale ile w kółko można jeść ruskie lub z mięsem z rosołu? Dziś mamy dla was przepis na pierogi, które nie będą kolejnym obiadowym zwyklaczkiem, będą zaś czymś zaskakującym i naprawdę pysznym. Dla niektórych przepis na pierogi z kaszanką może brzmieć jak herezja i przepis z kosmosu, prawda jest taka, że takie pierogi cieszyły się sporym uznaniem w czasach PRL-u. Jak je zrobić, żeby smakowały idealnie? Zadbaj o bazę, czyli o kaszankę dobrej jakości. Powinna mieć sporo podrobów, by po ugotowaniu w pierogach miała idealną, kremową konsystencję. To kosztuje grosze, robi się dość szybko i syci na wiele godzin.
REKLAMA
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Zaskakująco pyszne pierogi. Farsz z kaszanki jest obłędny
Składniki na ciasto na pierogi:
0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału,
1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku,
ok. 50 ml rozpuszczonego masła,
płaska łyżeczka drobnej soli.
Farsz z kaszanki:
ok. 600 g kaszanki z większą zawartością podrobów,
2 niewielkie białe cebule,
ok. 150 g kiszonej kapusty (opcjonalnie),
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka musztardy,
sól, pieprz, majeranek,
płaska łyżka smalcu lub masła klarowanego.
Pierogi z kaszanką - sposób wykonania:
Na stolnicę przesiej mąkę, wlej gorącą wodę z rozpuszczonym masłem, dodaj sól i energicznie zagnieć ciasto, uważaj jednak, by się nie oparzyć. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, owiń je ściereczką lub przykryj szklaną, nagrzaną miską, by "odpoczęło".
Kiedy ciasto "odpoczywa", zajmij się farszem. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na odrobinie smalcu. Kaszankę wyjmij z osłonki i wrzuć na patelnię. Dodaj posiekaną kapustę kiszoną (wcześniej możesz ją opłukać i odcisnąć, jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna), przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek oraz musztardę. Podsmażaj całość na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Kaszanka powinna się całkowicie rozpaść.
Ciasto na pierogi podziel na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Następnie szklanką lub kieliszkiem wycinaj kółeczka. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu z kaszanki i szczelnie zalep.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucaj partiami pierogi i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, w zależności od wielkości.
Pierogi z kaszanką podawaj okraszone cebulką i skwarkami lub z kwaśną śmietaną albo pokruszonym twarogiem, może to być także twaróg wędzony.