Łatwy, szybki i pyszny obiad. Weź spaghetti i 4 dodatki. Zajmie ci to kwadrans
Link został skopiowany
Łatwy, szybki i pyszny obiad. Weź spaghetti i 4 dodatki. Zajmie ci to kwadrans
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Kiedy nie wiesz, co zrobić na obiad, zawsze warto mieć pod ręką makaron. Dziś mamy przepis na cudowny obiad z makaronem w roli głównej i możemy obiecać, że będzie smakował jak od Włocha. To tylko kilka składników, ale ważne jest, jak użyjesz oliwy i co zrobisz z czosnkiem. Z naszą radą zrobisz szybki obiad jak z restauracji.
Brent Hofacker /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Polacy wyjątkowo upodobali sobie kuchnię włoską. Jest prosta, szybka, bogata w smak i pocieszające węglowodany. Kuchnia włoska słynie z prostoty i niezwykłego smaku, który zapewniają niebywale pyszne połączenia składników. Chyba wszyscy kochamy klasyczną włoską pizzę, zajadamy się lasagne i różnymi wyśmienitymi makaronami. Najpopularniejsze wysokie makarony to oczywiście carbonara, pasta bolognese, alfredo lub puttanesca. Te makarony są pyszne, ale nasz dzisiejszy przepis ma jeszcze jedną zaletę: jest błyskawiczny w wykonaniu, bo robi się go w zasadzie tyle, ile gotuje się spaghetti. Jak zrobić klasyczne spaghetti aglio e olio? To banał, ale smak bynajmniej nie banalny. Najważniejszą jest oliwa, nie wolno jej żałować ani zbyt mocno podgrzewać. Pamiętaj, że w tym przepisie czosnek ma się jedynie podgrzewać w oliwie, broń Boże smażyć. Jak usmażysz czosnek, stanie się gorzki.
REKLAMA
Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami
Szybki obiad z makaronem. Zrób spaghetti jak z restauracji
Składniki:
ok. 300 g makaronu spaghetti,
główka czosnku (10 niewielkich ząbków),
100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
sól, grubo zmielony pieprz,
posiekana natka pietruszki,
opcjonalnie: starty parmezan lub pecorino do posypania.
Spaghetti aglio e olio - sposób wykonania:
Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Ugotuj go al dente i odlej szklankę wody, w której się gotował. W międzyczasie przygotuj resztę dania.
Czosnek obierz z łupin i dość drobno posiekaj. Nie przepuszczaj go przez praskę - czosnek musi być wyczuwalny.
Na patelnię wlej oliwę i lekko ją podgrzej. Następnie dodaj czosnek i doprowadź do lekkiego podduszenia - czosnek nie może agresywnie się smażyć, chodzi o to, żeby oddał do oliwy maksimum swojego smaku.
Na patelnię wrzuć posiekaną natkę. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj. Dodaj jedną trzecią szklanki wody spod makaronu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Chwilę całość podsmażaj, aż nadmiar płynu odparuje i uzyskasz delikatny sos. Nakładaj na talerze, przed podaniem posyp startym parmezanem lub innym twardym serem.