• Link został skopiowany

Została uznana za najgorszą polską zupę. Chcesz się przekonać? Mamy przepis

Jakie są najgorsze zupy na świecie? Można by wymienić kilka, ale w Polsce jedna zasługuje na to miano. Dla jednych jest symbolem tradycji, dla innych kulinarnym tabu. Choć rzadko spotykana w restauracjach, można zrobić ją samodzielnie. Zdecydowanie jest to danie dla odważnych.
Czernina
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

W 2023 roku TasteAtlas opublikował ranking 100 najgorszych potraw świata. Na wysokim, bo aż 11. miejscu znalazła się zupa, która wielu Polaków oburza. Czernina, bo o niej mowa, od wieków gościła na wiejskich stołach i była nieodłączną częścią kulinarnych rytuałów. Dawniej miała nawet swoje symboliczne znaczenie: podana kawalerowi oznaczała odrzucenie zalotów. Skąd więc tak niska nota? Wystarczy spojrzeć na składniki, by zrozumieć, że nie każda tradycja trafia w gust współczesnych smakoszy.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Z czego robi się zupę czerninę? Wiele składników może zaskoczyć

Czernina powstaje na bazie wywaru z mięsa, najczęściej kaczego lub gęsiego, i dodatku zakwaszanej krwi, by nie uległa ścięciu. W przepisie ważna jest też włoszczyzna oraz suszone owoce, które przełamują smak i dodają zupie słodko-kwaśnego charakteru. Niektórzy do dziś twierdzą, że bez śliwek traci duszę, a bez porządnego majeranku aromat.

Składniki:

  • porcja rosołowa z mięsa kaczki,
  • kawałek selera,
  • 2 marchewki,
  • por,
  • pietruszka,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • owoce suszone: śliwki, jabłka, gruszki - do smaku,
  • 200 ml krwi kaczej (zakwaszonej octem),
  • łyżka mąki,
  • łyżka octu,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 litry wody.

Klasyczna czernina. Przepis, który wciąż ma wiernych fanów

Dobrze przygotowana czernina potrafi zaskoczyć. Już w pierwszej łyżce można poczuć wiele smaków. Jest delikatna, ale głęboka, słodko-kwaśna, z wyraźnym aromatem suszonych owoców i przypraw. Choć nie każdy się odważy, ci, którzy ją lubią, traktują ją jak kulinarny skarb.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku umieść kacze mięso, obraną i pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, sól i ziarnisty pieprz. Zalej wszystko zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie, a wywar esencjonalny.
  2. Dodaj suszone owoce i gotuj jeszcze przez 15 minut, by oddały smak.
  3. W osobnej misce wymieszaj krew z mąką i octem (jeśli kupiona krew nie jest zakwaszona). Powoli wlej ją do zupy, mieszając cały czas, aby się nie ścięła. Gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.
  4. Dopraw cukrem, solą, majerankiem i pieprzem do smaku. Podawaj z kluskami kładzionymi lub makaronem. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej treściwa, możesz dodać także ziemniaki.
Więcej o: