• Link został skopiowany

Niebo w gębie, zero stresu. Ten skyrnik robi się sam. Nie obyło się bez walki o ostatni kawałek

Gdy czasu jak na lekarstwo, a ochota na słodkie nas nie opuszcza, sięgam po skyr. Ile czasu piec sernik w air fryerze? To błyskawiczne, lekkie i obłędnie puszyste ciasto, które zachwyci smakiem każdego domownika.
Skyrnik - sernik
fot. archiwum prywatne

Odkąd frytkownica beztłuszczowa zagościła w mojej kuchni, nie wyobrażam sobie już tradycyjnego pieczenia. Tym razem, aby oszczędzić czas i energię postanowiłam zaskoczyć bliskich, w tym teściową, przygotowując dla nich sernik w wersji last minute, gdy zabrakło słodkości do popołudniowej kawy. Kiedy tylko usłyszałam pierwsze recenzje i zachwyty, a w kuchni utworzyła się kolejka chętnych po dokładkę, wiedziałam, że jeszcze nie raz odtworzę ten przepis na "skyrnik".

Zobacz wideo Iwona Pavlović dostała od Beaty Tyszkiewicz przepis na sernik... w formie listu! [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]

Ile czasu piec sernik w air fryerze? Zamiast twarogu z wiaderka, wybierz skyr

Przepis na sernik z gęstego, kremowego jogurtu islandzkiego, który wyróżnia się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczu, będzie idealną opcją zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych posiadaczy urządzenia beztłuszczowego. Ciasto na bazie skyru ma przypieczony wierzch, a środek zachwyca wilgotnością i delikatnością.

Składniki:

  • 300 g skyru (naturalnego lub waniliowego - ja użyłam naturalnego),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku,
  • 2 łyżki cukru lub erytrytolu (wedle uznania),
  • szczypta cynamonu,
  • garść borówek,
  • kilka pokrojonych truskawek.

Jak upiec ciasto w air fryerze? Przepis na obłędnie prosty i smaczny sernik

Nie dość, że lista składników jest krótka, to dodatkowo sposób przygotowania to zaledwie 5 kroków. Trzymaj się poniższych instrukcji, a nie ma możliwości, że coś pójdzie nie tak.

  1. W misce dokładnie wymieszaj skyr, jajka, budyń waniliowy, cukier (lub erytrytol) oraz cynamon.
  2. Dodaj owoce i delikatnie wymieszaj szpatułką, by równomiernie się rozprowadziły.
  3. Przelej masę do formy odpowiedniej do air fryera.
  4. Nastaw air fryer na 160 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  5. Jeśli środek jest jeszcze surowy, dołóż kolejne 5 minut - wtedy "skyrnik" będzie idealny. Boki powinny być lekko przypieczone, a środek wilgotny i puszysty.
Więcej o: