Grecja to jeden z najczęściej wybieranych kierunków urlopowych Polaków, gdzie oprócz architektury i cudownej pogody, możemy liczyć na skosztowanie wybornych potraw. Najpopularniejszymi greckimi potrawami są oczywiście słynna na całym świecie sałatka grecka, moussaka z bakłażanem, grillowane souvlaki z sosem tzatziki i najpyszniejsze owoce morza. I chociaż w Grecji zupy nie są serwowane tak często, jak w Polsce, nie sposób nie wymienić jednej z nich. Grecka zupa fasolowa, czyli fasolada, to prawdziwa fuzja smaków i aromatów.
Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę
Zupa fasolowa po grecku. Co ją odróżnia od polskiej wersji?
Fasolada w Grecji jest tak popularna, jak w Polsce pomidorowa czy rosół. Można zamówić ją w każdej restauracji i tawernie, a co ciekawe, fasoladę możesz ugotować na dowolnym bulionie. Jeśli stawiasz na wersję bezmięsną, użyj bulionu warzywnego. Jeśli zaś wolisz wywar mięsny, użyj wieprzowiny lub baraniny, jeśli masz do niej dostęp. Świetnie sprawdzi się także wywar rybny, chociaż z nim może być więcej zachodu. Nie ważne jednak, jaki wywar wybierzesz do fasolady, i tak smak cię oczaruje. W pierwszej chwili fasolada może przypominać rzadką fasolkę po bretońsku, ale aromat przypraw i cytrusów sprawi, że fasolady nie da się pomylić z żadną inną zupą. Jak się za nią zabrać? Oto przepis na prawdziwą grecką ucztę
Fasolada. Jak zrobić grecką zupę fasolową?
Składniki:
- ok. 350 g białej fasoli,
- 500 g przecieru pomidorowego,
- 1 większa czerwona papryka,
- 3 marchewki,
- natka pietruszki,
- 3 laski selera naciowego,
- ok. 2 l dowolnego bulionu lub rosołu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- skórka otarta z połowy pomarańczy,
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- sól, pieprz, listki laurowe, łyżeczka oregano,
- kilka oliwek zielonych lub czarnych,
- oliwa z oliwek.
Fasolada - sposób wykonania:
- Dzień wcześniej namocz fasolę. Następnego dnia, kiedy spęcznieje, ugotuj ją do miękkości w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Kiedy fasola się gotuje, przygotuj resztę składników. Cebulę posiekaj w piórka, paprykę w paski, marchewkę i seler w krążki. Czosnek drobno posiekaj albo zmiel w prasce, polecam jednak posiekać - w prace zostaje dużo cennego soku.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim kilka łyżek oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dorzuć marchewkę, seler, paprykę oraz czosnek. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Następnie zalej całość bulionem.
- Doda przecier pomidorowy, miękką fasolę, oliwki pokrojone na kawałki oraz skórkę i sok z pomarańczy, a także sok z cytryny. Dodaj także przyprawy i gotuj całość na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawaj z kromką pieczywa lub ziołową grzanką.