Nie litewski i nie ogórkowy. Ten chłodnik jest najlepszy, ale lista składników zadziwia
Link został skopiowany
Nie litewski i nie ogórkowy. Ten chłodnik jest najlepszy, ale lista składników zadziwia
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Co na obiad w ciepłe dni? To wcale nie jest takie oczywiste, bo kiedy za oknem niemal żar z nieba się leje, nie bardzo chcemy ślęczeć nad gorącą kuchenką i mieszać bulgoczącą zupę lub gulasz. Na ciepłe dni dobrym wyborem są chłodniki. T, które doskonale znamy, czyli litewski i ogórkowy, są pyszne, ale niczym nie zaskakują. W przeciwieństwie do naszego dzisiejszego chłodnika. Jest pyszny, lekki i orzeźwiający, ale lista składników na pewno wbije cię w fotel.
Nerea Mangado /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Nie jest kłamstwem, że Polacy są narodem, który wyjątkowo uwielbia zupy i w większości polskich domów codziennie na kuchence pyrka sobie jakaś zupa. Problem pojawia się wtedy, kiedy nadchodzą upały, a możemy się ich spodziewać w najbliższych dniach. Wówczas temperatura panująca na dworze odbiera chęć gotowania, ale zjeść coś przecież trzeba i wtedy zabieramy się za chłodniki. Dziś mamy taki przepis na chłodnik, który zadziwia i to dwukrotnie. Najpierw zdziwi cię lista składników, bowiem nieczęsto robi się zupy z arbuza. Następnie zaskoczy cię smak - ten chłodnik jest absolutnie przepyszny i natychmiast orzeźwia. Oprócz arbuza znajdziesz tam same pyszności, w tym truskawki i ser feta.
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Najlepsza zupa na ciepłe dni. Jak zrobić chłodnik arbuzowy?
Składniki:
700 g arbuza (sam miąższ, bez pestek),
sok wyciśnięty z jednej limonki,
150 g truskawek,
ok. 100 g porzeczek lub borówek,
pół małej papryczki chili
1 łyżeczka startego imbiru,
kilka liści świeżej mięty,
ok. 70 g pokruszonego sera feta,
grzanki lub pestki do podania.
Chłodnik z arbuza - sposób wykonania:
Truskawki i porzeczki lub borówki opłucz i oczyść, i opcjonalnie przekrój na połówki. Przełóż do miski. Dodaj miąższ arbuza, sok z limonki, posiekaną papryczkę chili oraz imbir i miętę.
Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładką i jednolitą zupę. Włóż do lodówki na pół godziny, by chłodnik nabrał odpowiedniej temperatury.
Przed podaniem udekoruj pokruszonym serem feta lub grzankami. Możesz podać także z posiekanymi migdałami lub pistacjami. Jeśli potrawa jest za gęsta, możesz dodać trochę gazowanej wody.
Jak wybrać dobry, słodki i soczysty arbuz w sklepie
Musisz zwracać uwagę na kilka rzeczy. Zacznijmy od kształtu. Arbuzy większe i bardziej podłużne będą bardziej wodniste i z reguły mają mniej smaku niż arbuzy okrągłe. Ważną rzeczą jest także kolor - im arbuz ciemniejszy, tym słodszy i bardziej soczysty. Zwróć też uwagę na plamkę na dole owocu - jeśli obok niej arbuz jest jasny, będzie mniej słodki, a jeśli żółty - dużo bardziej słodki i soczysty.