• Link został skopiowany

Nie litewski i nie ogórkowy. Ten chłodnik jest najlepszy, ale lista składników zadziwia

Co na obiad w ciepłe dni? To wcale nie jest takie oczywiste, bo kiedy za oknem niemal żar z nieba się leje, nie bardzo chcemy ślęczeć nad gorącą kuchenką i mieszać bulgoczącą zupę lub gulasz. Na ciepłe dni dobrym wyborem są chłodniki. T, które doskonale znamy, czyli litewski i ogórkowy, są pyszne, ale niczym nie zaskakują. W przeciwieństwie do naszego dzisiejszego chłodnika. Jest pyszny, lekki i orzeźwiający, ale lista składników na pewno wbije cię w fotel.
Chłodnik z arbuza
Nerea Mangado /Shutterstock

Nie jest kłamstwem, że Polacy są narodem, który wyjątkowo uwielbia zupy i w większości polskich domów codziennie na kuchence pyrka sobie jakaś zupa. Problem pojawia się wtedy, kiedy nadchodzą upały, a możemy się ich spodziewać w najbliższych dniach. Wówczas temperatura panująca na dworze odbiera chęć gotowania, ale zjeść coś przecież trzeba i wtedy zabieramy się za chłodniki. Dziś mamy taki przepis na chłodnik, który zadziwia i to dwukrotnie. Najpierw zdziwi cię lista składników, bowiem nieczęsto robi się zupy z arbuza. Następnie zaskoczy cię smak - ten chłodnik jest absolutnie przepyszny i natychmiast orzeźwia. Oprócz arbuza znajdziesz tam same pyszności, w tym truskawki i ser feta. 

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Najlepsza zupa na ciepłe dni. Jak zrobić chłodnik arbuzowy?

Składniki:

  • 700 g arbuza (sam miąższ, bez pestek),
  • sok wyciśnięty z jednej limonki,
  • 150 g truskawek,
  • ok. 100 g porzeczek lub borówek,
  • pół małej papryczki chili
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • kilka liści świeżej mięty,
  • ok. 70 g pokruszonego sera feta,
  • grzanki lub pestki do podania.

Chłodnik z arbuza - sposób wykonania:

  1. Truskawki i porzeczki lub borówki opłucz i oczyść, i opcjonalnie przekrój na połówki. Przełóż do miski. Dodaj miąższ arbuza, sok z limonki, posiekaną papryczkę chili oraz imbir i miętę.
  2. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładką i jednolitą zupę. Włóż do lodówki na pół godziny, by chłodnik nabrał odpowiedniej temperatury.
  3. Przed podaniem udekoruj pokruszonym serem feta lub grzankami. Możesz podać także z posiekanymi migdałami lub pistacjami. Jeśli potrawa jest za gęsta, możesz dodać trochę gazowanej wody.

Jak wybrać dobry, słodki i soczysty arbuz w sklepie

Musisz zwracać uwagę na kilka rzeczy. Zacznijmy od kształtu. Arbuzy większe i bardziej podłużne będą bardziej wodniste i z reguły mają mniej smaku niż arbuzy okrągłe. Ważną rzeczą jest także kolor - im arbuz ciemniejszy, tym słodszy i bardziej soczysty. Zwróć też uwagę na plamkę na dole owocu - jeśli obok niej arbuz jest jasny, będzie mniej słodki, a jeśli żółty - dużo bardziej słodki i soczysty.

Więcej o: