• Link został skopiowany

Z pomidorów robię dodatek do kanapek i grilla. Z tym składnikiem smakuje jak spełnione marzenie

Zaczyna się lato, a więc sezon na pyszne, dojrzałe i soczyste pomidory. To bezsprzecznie jeden z najważniejszych składników w naszych kuchniach i możemy przerabiać je w nieskończoność. Najczęściej stawiamy na sałatki, sosy do makaronu lub domowe przeciery i passaty. Jeśli jednak chcesz zjeść pomidory w naprawdę wyśmienitej wersji, zrób prostą i szybką salsę. Spróbujesz raz i będziesz dodawać do wszystkiego.
Najpyszniejsza salsa pomidorowa
Fot. Redakcja

Pomidory są owocami (tak, pomidory to z biologicznego punktu widzenia owoce, a dokładniej - jagody), które kocha cały świat i chociaż w Polsce najczęściej zajadamy się zupą pomidorową, warto poszerzyć nasze kulinarne horyzonty i nowe potrawy. To poszerzanie zaczniemy od przepisu, który może część z was zna, ale jeśli nie zna, wiele traciło, aż do teraz. Na tapet bierzemy pomidorową salsę, czyli drobno siekane pomidory z dodatkami. Salsę można przygotować na wiele sposobów, ale dziś nie będziemy udziwniać. Dodamy za to nieco ostrości w postaci ostrej papryczki jalapeno oraz kilku kropelek sosu tabasco, które świetnie łączą się ze słodyczą pomidorów i ich naturalnym smakiem umami. Taka salsa smakuje wyjątkowo i na grzance, i z grillowanym kurczakiem lub krewetkami, a nawet z jajkami sadzonymi i chipsami.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Salsa pomidorowa z ostrym twistem. Pokochasz ją za smak i świeżość

Składniki:

  • 4 duże dojrzałe pomidory, polecam malinowe albo bawole serca, 
  • 3-4 niewielkie ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2-3 małe marynowane papryczki jalapeno,
  • sok z połowy cytryny lub limonki,
  • posiekana kolendra (pełna łyżka),
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3-4 krople sosu tabasco,
  • sól i pieprz do smaku. 

Salsa pomidorowa z jalapeno i kolendrą - sposób wykonania:

  1. Pomidory umyj i pokrój w dość drobną kostkę. Przełóż do miski. Możesz wcześniej je sparzyć, ale nie jest to konieczne.
  2. Cebulę posiekaj w możliwie jak najdrobniejszą kostkę, podobnie pokrój papryczki jalapeno. Dodaj do pomidorów. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, posiekaną kolendrę, sos tabasco i oliwę.
  3. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę, by smaki się przegryzły. Tak przygotowaną salsę podawaj jako dodatek do grzanek z bagietki, chipsów lub nachosów albo po prostu jako warzywny dodatek do obiadu.
Więcej o: