Z pomidorów robię dodatek do kanapek i grilla. Z tym składnikiem smakuje jak spełnione marzenie
Link został skopiowany
Z pomidorów robię dodatek do kanapek i grilla. Z tym składnikiem smakuje jak spełnione marzenie
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Zaczyna się lato, a więc sezon na pyszne, dojrzałe i soczyste pomidory. To bezsprzecznie jeden z najważniejszych składników w naszych kuchniach i możemy przerabiać je w nieskończoność. Najczęściej stawiamy na sałatki, sosy do makaronu lub domowe przeciery i passaty. Jeśli jednak chcesz zjeść pomidory w naprawdę wyśmienitej wersji, zrób prostą i szybką salsę. Spróbujesz raz i będziesz dodawać do wszystkiego.
Fot. Redakcja
REKLAMA
REKLAMA
Pomidory są owocami (tak, pomidory to z biologicznego punktu widzenia owoce, a dokładniej - jagody), które kocha cały świat i chociaż w Polsce najczęściej zajadamy się zupą pomidorową, warto poszerzyć nasze kulinarne horyzonty i nowe potrawy. To poszerzanie zaczniemy od przepisu, który może część z was zna, ale jeśli nie zna, wiele traciło, aż do teraz. Na tapet bierzemy pomidorową salsę, czyli drobno siekane pomidory z dodatkami. Salsę można przygotować na wiele sposobów, ale dziś nie będziemy udziwniać. Dodamy za to nieco ostrości w postaci ostrej papryczki jalapeno oraz kilku kropelek sosu tabasco, które świetnie łączą się ze słodyczą pomidorów i ich naturalnym smakiem umami. Taka salsa smakuje wyjątkowo i na grzance, i z grillowanym kurczakiem lub krewetkami, a nawet z jajkami sadzonymi i chipsami.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Salsa pomidorowa z ostrym twistem. Pokochasz ją za smak i świeżość
Składniki:
4 duże dojrzałe pomidory, polecam malinowe albo bawole serca,
3-4 niewielkie ząbki czosnku,
1 czerwona cebula,
2-3 małe marynowane papryczki jalapeno,
sok z połowy cytryny lub limonki,
posiekana kolendra (pełna łyżka),
3 łyżki oliwy,
3-4 krople sosu tabasco,
sól i pieprz do smaku.
Salsa pomidorowa z jalapeno i kolendrą - sposób wykonania:
Pomidory umyj i pokrój w dość drobną kostkę. Przełóż do miski. Możesz wcześniej je sparzyć, ale nie jest to konieczne.
Cebulę posiekaj w możliwie jak najdrobniejszą kostkę, podobnie pokrój papryczki jalapeno. Dodaj do pomidorów. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, posiekaną kolendrę, sos tabasco i oliwę.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę, by smaki się przegryzły. Tak przygotowaną salsę podawaj jako dodatek do grzanek z bagietki, chipsów lub nachosów albo po prostu jako warzywny dodatek do obiadu.