Polska stoi kiszonkami, a najpopularniejszym warzywem, jakie wkładamy do słoików, są ogórki. Czasem jednak warto nieco poeksperymentować. Jeśli szukasz czegoś bardziej oryginalnego postaw na kiszonego bakłażana. Smakuje doskonale i z pewnością zachwyci nawet sceptyków.
Lepszej kiszonki w życiu nie jadłam. Ogórki mogą się schować. Do słoików upycham tylko... bakłażana, istock/@nzfhatipoglu
REKLAMA
REKLAMA
Dlaczego warto jeść kiszonki? Przede wszystkim pomagają uporać się z kłopotami trawiennymi i dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacniają odporność organizmu. Są także bogate w błonnik i bakterie mlekowe wspierające mikroflorę jelitową.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Czy bakłażany są zdrowe? Oto, dlaczego warto włączyć je do diety
Jak czytamy na zdrowie.gazeta.pl, bakłażany są źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C i K, potasu, miedzi, magnezu, manganu i błonnika pokarmowego. Skórki tych warzyw zawierają antyoksydanty, które chronią przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki oraz spore ilości potasu odpowiadającego za prawidłową pracę mięśnia sercowego.
Jak zrobić kiszone bakłażany? To prostsze, niż myślisz
Kiszone bakłażany to przekąska popularna między innymi w kuchni gruzińskiej i bałkańskiej. Często faszerowane są czosnkiem i marchewką. Te warzywa spokojnie mogą spożywać osoby na diecie redukcyjnej, bo 100 g zawiera tylko 25 kcal. Do przygotowania kiszonki potrzebujesz:
6-8 małych bakłażanów,
główkę czosnku,
pęczek natki pietruszki,
plasterki marchewki, ostrej papryki lub selera (opcjonalnie do wyboru),
litr wody,
łyżkę soli kamiennej niejodowanej,
ziarna pieprzu,
liście laurowe,
ziele angielskie.
Kiszony bakłażanistock/@anbo-photo
Z czym jeść kiszone bakłażany? Dobrze smakują samodzielnie, ale sprawdzą się także jako przystawka do dań głównych albo dodatek do kanapek.
Umyj bakłażany i przetnij na ćwiartki. Jeśli są duże, potnij na plastry. Pamiętaj, że tych warzyw nie wolno jeść na surowo, ponieważ zawierają solaninę, substancję mogącą powodować zatrucie pokarmowe. Obgotuj je przez 5 minut w osolonej wodzie i odstaw do przestygnięcia.
Przejdź do przygotowywania zalewy. Zagotuj wodę z solą i kilkoma listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim.
Bakłażany układaj ciasno w kamionce lub słoju. Do wnętrza włóż także główkę czosnku, posiekaną natkę oraz plastry marchewki lub papryki, jeśli używasz.
Wlej zalewę tak, aby bakłażany były całkowicie zakryte.
Przykryj talerzykiem i odstaw do kiszenia w chłodne miejsce, gdzie temperatura nie przekracza 22 stopni Celsjusza. Kiszonka powinna być gotowa w ciągu 5-7 dni.
Jakie kiszonki lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.