Kremowy, aromatyczny i pyszny, jak nigdy. Ten sos pieczarkowy jest najlepszy do klusków i polędwiczek
Link został skopiowany
Kremowy i aromatyczny jak nigdy. Ten sos pieczarkowy jest najlepszy do klusków i polędwiczek
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Grzyby kochamy chyba wszyscy i pieczarki są najczęściej wykorzystywanymi grzybami w naszych kuchniach. Możemy robić z nich najróżniejsze pyszności, ale chyba zgodzimy się, że wśród pieczarkowych przysmaków na podium możemy postawić sos pieczarkowy. To bardzo prosty przepis, ale musisz zadbać o kilka rzeczy. Najważniejszą jest śmietana.
Sos pieczarkowy - przepis. Jak zrobić? Fot. Nicolas Garrat / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Sos pieczarkowy jest chyba najbardziej uniwersalnym sosem, jaki istnieje. Jest najlepszy do kopytek, polędwiczek, duszonego kurczaka i makaronu. Ten przepis nie zawodzi, ale nie rozdrabniajmy się, oto przepis na sos pieczarkowy, który każdego onieśmieli i zadowoli, napełni brzuchy i namaluje uśmiech na twarzach. Jaki jest sekret? Oczywiście chodzi o śmietanę, a jeden wybór jest najlepszy. Użyj śmietanki trzydziestki, a będzie pyszny i kremowy jak marzenie albo i lepszy.
REKLAMA
Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska
Najlepszy do makaronu i kurczaka. Jak zrobić sos pieczarkowy?
Składniki:
około 500-600 g pieczarek,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
masło,
1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
sól, pieprz,
natka pietruszki do dekoracji.
Klasyczny sos pieczarkowy - sposób wykonania:
Zacznij od grzybów. Oczyść je, obierz i pokrój w plasterki albo w kostkę. Obraną cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Kiedy będzie już się lekko pienić, dodaj posiekaną cebulę i na umiarkowanym ogniu podsmażaj do zeszklenia.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj, uważaj jednak, żeby czosnek nie stał się brązowy, wówczas może być gorzki. Następnie na patelnię wrzuć pieczarki i całość smaż przez około 7 minut lub do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
Uduszone pieczarki lekko posól i dodaj pieprz. Dodaj pół łyżki masła i smaż jeszcze przez chwilę, by nabrały smaku od przypraw.
Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wlej śmietankę. Sos dokładnie zamieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.