Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, ziemniaki są źródłem witamin z grupy B (B1, B5, B6 i B3) oraz witaminy C, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, manganu, siarki, sodu i cynku. Zawierają także sporo błonnika, który wspomaga metabolizm i procesy trawienne. 100 g tego warzywa zawiera 80 kcal. Dlatego też warto włączyć je do diety.
Należy pamiętać, że ziemniaki zawierają sporo wody i jeśli nie zostanie ona odparowana, bulwa zrobi się mdła i zbyt miękka. Sylvia Fountaine, ekspertka kulinarna i autorka bloga Feasting at Home, cytowana przez mirror.co.uk zdradziła trik, dzięki któremu ziemniak z piekarnika będzie smakował jak z ogniska. - Używaj soli morskiej lub soli koszernej. Oba produkty w dużym stopniu wzmacniają naturalny smak skórek ziemniaczanych - wyjaśniła. Dodatkowo do bulw warto dodać mąkę, bo dzięki skrobi podbijesz chrupkość skórki.
Bulwy z piekarnika świetnie sprawdzą się jako zamiennik gotowanych ziemniaków lub frytek. Możesz je podać z mięsem albo warzywami i surówką. Czego potrzebujesz?
Składniki:
Pamiętaj, by przed pieczeniem dobrze oczyścić i umyć ziemniaki. Nie obieraj ich ze skórki.
W jakiej wersji ziemniaki smakują najlepiej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.