• Link został skopiowany

Te ziemniaki smakują lepiej niż z ogniska. Skórka chrupie aż miło. Wszystko dzięki posypce

Masz ochotę na pieczonego w ognisku ziemniaka z chrupiącą skórką i aksamitnym miąższem? Okazuje się, że wcale nie musisz iść w plener, bo możesz przygotować go w piekarniku. Z tego przepisu smakuje jak świeżo zdjęty z ognia.
Te ziemniaki smakują lepiej niż z ogniska. Skórka chrupie aż miło. Wszystko dzięki posypce
Te ziemniaki smakują lepiej niż z ogniska. Skórka chrupie aż miło. Wszystko dzięki posypce, istock/@rlat

Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, ziemniaki są źródłem witamin z grupy B (B1, B5, B6 i B3) oraz witaminy C, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, manganu, siarki, sodu i cynku. Zawierają także sporo błonnika, który wspomaga metabolizm i procesy trawienne. 100 g tego warzywa zawiera 80 kcal. Dlatego też warto włączyć je do diety. 

Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa

Jak zrobić pyszne pieczone ziemniaki? Przygotuj się na oklaski przy stole

Należy pamiętać, że ziemniaki zawierają sporo wody i jeśli nie zostanie ona odparowana, bulwa zrobi się mdła i zbyt miękka. Sylvia Fountaine, ekspertka kulinarna i autorka bloga Feasting at Home, cytowana przez mirror.co.uk zdradziła trik, dzięki któremu ziemniak z piekarnika będzie smakował jak z ogniska. - Używaj soli morskiej lub soli koszernej. Oba produkty w dużym stopniu wzmacniają naturalny smak skórek ziemniaczanych - wyjaśniła. Dodatkowo do bulw warto dodać mąkę, bo dzięki skrobi podbijesz chrupkość skórki.

Jak zrobić pieczone ziemniaki jak z ogniska? Ta mieszanka sprawi, że będą smakowały obłędnie

Bulwy z piekarnika świetnie sprawdzą się jako zamiennik gotowanych ziemniaków lub frytek. Możesz je podać z mięsem albo warzywami i surówką. Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • łyżka soli.
Jak zrobić pyszne pieczone ziemniaki?
Jak zrobić pyszne pieczone ziemniaki?istock-kazoka30

Pamiętaj, by przed pieczeniem dobrze oczyścić i umyć ziemniaki. Nie obieraj ich ze skórki.

  1. W misce wymieszaj sól z mąką. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Każdego ziemniaka obtocz w mieszance i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz ziemniaki przez godzinę. Po upływie połowy czasu pieczenia warto je obrócić.

W jakiej wersji ziemniaki smakują najlepiej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: