Makaron z truskawkami to danie trochę dziwne. Z jednej strony jest w nim wszystko, co właściwie powinno nam smakować (o ile oczywiście lubimy owoce). Z drugiej wiele osób, nawet w dzieciństwie, uważało go za zbyt słodką mamałygę i niechętnie zabierało się do jedzenia. Być może była to też kwestia skojarzeń, makaron z truskawkami często bowiem był podawany w przedszkolach i na szkolnych stołówkach, a tamtejsze obiady raczej nie cieszyły się powodzeniem wśród uczniów.
Jeśli jednak makaron z truskawkami kojarzy ci się na przykład z wakacjami spędzanymi u babci i nadal chętnie robisz go na obiad, to jest duża szansa, że wykorzystasz nasz przepis. W końcu to idealne danie na lato, gdy jest gorąco i mamy ochotę zjeść coś lżejszego.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania truskawek. Umyj je pod bieżącą wodą, a potem usuń szypułki. Pokrój owoce na ćwiartki i przełóż do naczynia. Posyp je cukrem waniliowym i dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz, możesz je też rozdrobnić widelcem, ale to od ciebie zależy, w jakiej formie bardziej ci smakują.
W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę lub jogurt ze zwykłym cukrem. Makaron natomiast ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Powinien być zrobiony al dente. Później odcedź go z wody i przełóż do głębokich talerzy lub misek.
Makaron polej słodką śmietaną lub jogurtem i wymieszaj. Dodaj truskawki. Możesz ponownie wymieszać składniki lub zostawić makaron na wierzchu. Posyp szczyptą cynamonu, jeśli masz ochotę. Makaron z truskawkami można też ozdobić płatkami migdałowymi.
Wskazówka: Do makaronu z truskawkami dobrze pasuje też twaróg. Najlepiej wybrać półtłusty. Wystarczy rozdrobnić go w naczyniu i wymieszać z posłodzonym jogurtem lub śmietaną.