• Link został skopiowany

Włosi łapią się za głowę, a Polacy oblizują ze smakiem. Ten obiad to najlepsze wspomnienie

Makaron z truskawkami to danie bardzo niepozorne. Gdy wjeżdża na stół, może wywołać zaciętą dyskusję. Jedni go uwielbiają, bo przypomina im dzieciństwo. Inni już wtedy za nim nie przepadali, i tak już zostało. Niezbyt przychylnie na słodkie makarony patrzą też Włosi. Ale jeśli ty lubisz makaron z truskawkami i naszła cię ochota, by go zjeść, łap nasz przepis.
Makaron z truskawkami
istock/Alex Milan

Makaron z truskawkami to danie trochę dziwne. Z jednej strony jest w nim wszystko, co właściwie powinno nam smakować (o ile oczywiście lubimy owoce). Z drugiej wiele osób, nawet w dzieciństwie, uważało go za zbyt słodką mamałygę i niechętnie zabierało się do jedzenia. Być może była to też kwestia skojarzeń, makaron z truskawkami często bowiem był podawany w przedszkolach i na szkolnych stołówkach, a tamtejsze obiady raczej nie cieszyły się powodzeniem wśród uczniów. 

Zobacz wideo Finalista "MasterChefa", Matteo Bruentti, przedstawia szybki przepis na makaron

Jeśli jednak makaron z truskawkami kojarzy ci się na przykład z wakacjami spędzanymi u babci i nadal chętnie robisz go na obiad, to jest duża szansa, że wykorzystasz nasz przepis. W końcu to idealne danie na lato, gdy jest gorąco i mamy ochotę zjeść coś lżejszego. 

Przepis na makaron z truskawkami. Korzystaj, póki trwa sezon na truskawki

Składniki:

  • 250 g makaronu (najlepiej sprawdzą się fusilli, czyli świderki, lub penne),
  • 350 g świeżych truskawek bez szypułek,
  • 300 g śmietany 18 proc. lub jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • opcjonalnie cynamon do posypania.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania truskawek. Umyj je pod bieżącą wodą, a potem usuń szypułki. Pokrój owoce na ćwiartki i przełóż do naczynia. Posyp je cukrem waniliowym i dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz, możesz je też rozdrobnić widelcem, ale to od ciebie zależy, w jakiej formie bardziej ci smakują. 

W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę lub jogurt ze zwykłym cukrem. Makaron natomiast ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Powinien być zrobiony al dente. Później odcedź go z wody i przełóż do głębokich talerzy lub misek. 

Makaron polej słodką śmietaną lub jogurtem i wymieszaj. Dodaj truskawki. Możesz ponownie wymieszać składniki lub zostawić makaron na wierzchu. Posyp szczyptą cynamonu, jeśli masz ochotę. Makaron z truskawkami można też ozdobić płatkami migdałowymi

Wskazówka: Do makaronu z truskawkami dobrze pasuje też twaróg. Najlepiej wybrać półtłusty. Wystarczy rozdrobnić go w naczyniu i wymieszać z posłodzonym jogurtem lub śmietaną.

Więcej o: