• Link został skopiowany

Tak zrobisz śniadanie rodem z Instagrama. Pyszne, sycące i zdrowe. Będzie gotowe w 15 minut

Kultowy przepis sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej i nasyci cię na wiele godzin. Taką wersją awokado zachwycą się nawet sceptycy.
Tak zrobisz śniadanie rodem z Instagrama. Pyszne, sycące i zdrowe. Będzie gotowe w 15 minut
Tak zrobisz śniadanie rodem z Instagrama. Pyszne, sycące i zdrowe. Będzie gotowe w 15 minut, istock/@Azurita

Dobrze zbilansowane śniadanie jest kluczowe, by zapewnić sobie siłę na cały dzień. To najważniejszy posiłek dnia, bo pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy, a co za tym idzie, zapobiega spadkom energii. Powinno zawierać białko, węglowodany i zdrowe tłuszcze, aby nasyciło na długo i zapewniło organizmowi niezbędne składniki odżywcze.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Dlaczego warto jeść awokado? To prawdziwa bomba odżywcza

To wyjątkowy owoc, który warto włączyć do codziennej diety. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, zawiera kwasy tłuszczowe, które wspierają pracę serca i pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu (LDL). Jest źródłem witaminy E, K i C oraz kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny dla pracy układu nerwowego. Awokado można jeść na wiele sposobów np. na kanapce, jako guacamole, w sałatce lub zapiekane z jajkiem.

Jak zrobić pieczone awokado z jajkiem? Zniknie z talerzy w mgnieniu oka

Kremowe awokado z płynnym żółtkiem smakuje doskonale. Przepis jest tak prosty, że z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • awokado,
  • 2 plastry boczku lub kiełbasa,
  • świeży szczypior,
  • przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli.
Awokado
Awokadoistock-Fotografium

Awokado w takiej wersji świetnie będzie smakowało samodzielnie, ale możesz je też podać z chrupiącym pieczywem i masłem czosnkowym.

  1. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Pozbądź się również odrobiny miąższu tak, aby powstało wgłębienie na jajko. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Wbij jajko do połówek awokado, dopraw solą, pieprzem i chilli (jeśli używasz). Piecz 10 do 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  3. W czasie, gdy awokado będzie w piecu, podsmaż pokrojoną na drobno kiełbasę lub boczek.
  4. Po upieczeniu posyp awokado podsmażonym mięsem oraz posiekanym szczypiorkiem.

W jakiej wersji lubisz awokado? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: