Dobrze zbilansowane śniadanie jest kluczowe, by zapewnić sobie siłę na cały dzień. To najważniejszy posiłek dnia, bo pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy, a co za tym idzie, zapobiega spadkom energii. Powinno zawierać białko, węglowodany i zdrowe tłuszcze, aby nasyciło na długo i zapewniło organizmowi niezbędne składniki odżywcze.
To wyjątkowy owoc, który warto włączyć do codziennej diety. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, zawiera kwasy tłuszczowe, które wspierają pracę serca i pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu (LDL). Jest źródłem witaminy E, K i C oraz kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny dla pracy układu nerwowego. Awokado można jeść na wiele sposobów np. na kanapce, jako guacamole, w sałatce lub zapiekane z jajkiem.
Kremowe awokado z płynnym żółtkiem smakuje doskonale. Przepis jest tak prosty, że z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.
Składniki:
Awokado w takiej wersji świetnie będzie smakowało samodzielnie, ale możesz je też podać z chrupiącym pieczywem i masłem czosnkowym.
W jakiej wersji lubisz awokado? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.