• Link został skopiowany

Robię najlepsze leczo. Jest cukinia, jest papryka i jeden typowo polski składnik

Oryginalna receptura na leczo pochodzi z Węgier, ale Polacy niemal pokochali to danie i zaczęli je nieco udoskonalać. Nikt nam przecież tego nie zabroni, a Węgrzy niech pilnują swoich kociołków. Moja rodzina uwielbia leczo i jak tylko pojawiają się ładne, dojrzałe pomidory, cukinia i papryka, nastawiam je w wielkim garze. Pod koniec gotowania jednak dodaję coś specjalnego. Ten polski akcent to strzał w dziesiątkę.
Leczo - zdjęcie ilustracyjne
Fot. istockphoto.com/-lvinst-

Węgierskie leczo to w zasadzie jedynie papryka, pomidory, cebula i przyprawy. Jednak my zaczęliśmy dodawać do węgierskiego (z założenia wegetariańskiego) dania kiełbasę, boczek, cukinię, a czasami także czasami pieczarki i muszę przyznać, że bardzo dobrze zrobiliśmy. Nasze polskie leczo jest bogatsze i dużo bardziej sycące niż węgierska wersja i trzeba przyznać, że akurat w tym wypadku spolszczenie potrawy z innego kraju wyszło nam lepiej niż zazwyczaj. Ja oprócz kiełbasy i cukinii dodaję do leczo jeszcze kilka kiszonych ogórków. Ten smak jest tak wyjątkowy, że muszę mieć przynajmniej kilka zawekowanych słoiczków w piwnicy, bo nie wiadomo, kiedy kogoś najdzie ochota. Jeśli masz w planach leczo w najbliższym czasie, wypróbuj mój patent. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Leczo po polsku. Węgrzy niech załamują ręce, bo nasze jest lepsze

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 kg pomidorów, najlepiej tych mięsistych,
  • 4 papryki, mogą być różne kolory,
  • 2 cebule,
  • 1 średnia ostra papryczka,
  • ok. 500 g dobrej, najlepiej swojskiej kiełbasy,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4 średnie ogórki kiszone (ok. 400 g),
  • łyżka smalcu,
  • 1/4 szklanki soku z ogórków kiszonych (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek,
  • opcjonalnie: pół szklanki passaty pomidorowej.

Leczo po polsku z ogórkami kiszonymi - sposób wykonania:

  1. Cukinię, pomidory i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, ale nie muszą być drobne, cebulę z kolei posiekaj w kostkę, kiełbasę w plastry, z ostrej papryczki usuń nasiona, a ogórki pokrój w większą kostkę.
  2. Przygotuj szeroki garnek lub duży rondel. Rozgrzej w nim smalec i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż kiełbasę i całość podsmażaj, aż kiełbasa się zarumieni.
  3. Następnie dołóż paprykę, cukinię i pomidory, zmniejsz moc palnika, dodaj passatę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut.
  4. Kiedy odparuje nadmiar wody, dopraw do smaku przyprawami i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kiszone ogórki razem z sokiem. Duś jeszcze przez 10-15 minut. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Wskazówka: Jeśli chcesz, do leczo możesz dodać kilka pieczarek. Najlepiej jeśli są to małe grzyby, które wystarczy pokroić na ćwiartki. Wówczas podsmaż je razem z kiełbasą, aż odparuje z nich nadmiar wody. Ten dodatek jest bardzo popularny, ale nie jest niezbędny.

Więcej o: