Węgierskie leczo to w zasadzie jedynie papryka, pomidory, cebula i przyprawy. Jednak my zaczęliśmy dodawać do węgierskiego (z założenia wegetariańskiego) dania kiełbasę, boczek, cukinię, a czasami także czasami pieczarki i muszę przyznać, że bardzo dobrze zrobiliśmy. Nasze polskie leczo jest bogatsze i dużo bardziej sycące niż węgierska wersja i trzeba przyznać, że akurat w tym wypadku spolszczenie potrawy z innego kraju wyszło nam lepiej niż zazwyczaj. Ja oprócz kiełbasy i cukinii dodaję do leczo jeszcze kilka kiszonych ogórków. Ten smak jest tak wyjątkowy, że muszę mieć przynajmniej kilka zawekowanych słoiczków w piwnicy, bo nie wiadomo, kiedy kogoś najdzie ochota. Jeśli masz w planach leczo w najbliższym czasie, wypróbuj mój patent.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Leczo po polsku. Węgrzy niech załamują ręce, bo nasze jest lepsze
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- 1 kg pomidorów, najlepiej tych mięsistych,
- 4 papryki, mogą być różne kolory,
- 2 cebule,
- 1 średnia ostra papryczka,
- ok. 500 g dobrej, najlepiej swojskiej kiełbasy,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 4 średnie ogórki kiszone (ok. 400 g),
- łyżka smalcu,
- 1/4 szklanki soku z ogórków kiszonych (opcjonalnie),
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek,
- opcjonalnie: pół szklanki passaty pomidorowej.
Leczo po polsku z ogórkami kiszonymi - sposób wykonania:
- Cukinię, pomidory i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, ale nie muszą być drobne, cebulę z kolei posiekaj w kostkę, kiełbasę w plastry, z ostrej papryczki usuń nasiona, a ogórki pokrój w większą kostkę.
- Przygotuj szeroki garnek lub duży rondel. Rozgrzej w nim smalec i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż kiełbasę i całość podsmażaj, aż kiełbasa się zarumieni.
- Następnie dołóż paprykę, cukinię i pomidory, zmniejsz moc palnika, dodaj passatę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut.
- Kiedy odparuje nadmiar wody, dopraw do smaku przyprawami i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kiszone ogórki razem z sokiem. Duś jeszcze przez 10-15 minut. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Wskazówka: Jeśli chcesz, do leczo możesz dodać kilka pieczarek. Najlepiej jeśli są to małe grzyby, które wystarczy pokroić na ćwiartki. Wówczas podsmaż je razem z kiełbasą, aż odparuje z nich nadmiar wody. Ten dodatek jest bardzo popularny, ale nie jest niezbędny.